Hrvatska
StoryEditor

Karlovačkom Vodovodu 20.500 eura za otkrivanje gubitka vode

05. Rujan 2012.

Heike Burghard kao predstavnica grupacija German Water Partnership donirala je Ivanu Mrzljaku, direktoru karlovačkog Vodovoda i kanalizacije 20.500 eura vrijedan paket opreme koja je namijenjena otkrivanju mjesta gubitaka vode iz vodoopskrbnog sustava.

Oprema će se koristiti u sklopu programa Trenging centra za obuku kadrova u vodnom gospodarstvu (TCC) koji je osnovan na nacionalnoj i regionalnoj razini u sklopu karlovačkog Vodovoda i kanalizacije. Predajući suvremenu dijagnostičku opremu, Heike Burghard kazala je da je cilj ovakve donacije doprinos unapređenju stručne osposobljenosti kadrova u Vodovodu i kanalizaciji, koji će sad uz najsuvremeniju opremu moći postizati i daleko kvalitetnije rezultate u otkrivanju i sanaciji gubitaka vode iz vodovodnog sustava, čime će ne samo doprinijeti poboljšanju poslovanja Vodovoda i kanalizacije u ekonomskoj domeni, već će u konačnici time zadovoljiti i građanstvo, te osjetno pridonijeti i zaštiti prirode i očuvanju izvora pitke vode.

Predstavljajući opremu njemačke tvrtke Seba za detektiranje mjesta gubitaka vode iz vodoopskrbnog sustava, voditelj treninga kadrova u karlovačkom TCC-u Jurica kovač kazao je da se tehnologija otkrivanja takvih kvarova zasniva na sofistiriranim zvučnim metodama detekcije, a donacijom GWP-a u TCC su stigli prijenosni ultrazvučni mjerači protoka vode i uređaji za mjerenje tlakova u vodoopsrbnom sustavu, koji u početnoj fazi potrage za kvarom daju dragocjene informacije o stanju čitavog sustava, na osnovi koji se mogu iščitati anomalije i potreba za intervencijom. U sljedećoj fazi koriste se geofoni kao vrlo osjetljivi prislušni uređaji za precizno lociranje mjesta napuknuća cjevovoda, a stupanj viši po složenosti i preciznosti djelovanja je tzv. korelator, te modemi šuma koji s mrežom mikrofona brzo i efikasno pronalaze sva mjesta šuma vode koja se gubi.

Direktor Vik-a Ivan Mrzljak kazao je da je prosječni gubitak iz vodoopskrbnih sustava bio nešto iznad 40 posto na državnoj razini, u Karlovcu je od 2005. godine bilježen trend porasta gubitaka s tadašnjih 42 posto na a u protekle četiri godine na čak 54 posto, što je očito bila kap koja je prelila čašu, tim prije što se poslovanje ViK-a moralo stabilizirati i u kontekstu ISPA projekta pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, te sanacije kanalizacije i vodoopskrtnog sustava financiranog i s 22,5 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a. -Nakon stvaranja posebne ekipe u sklopu započetog rata s gubicima vode, u posljednjih godinu dana, nakon sustavnog niveliranja i stabiliziranja sustava otkrivanja kvarova i njihovog saniranja, danas je udio gubitaka pao na 44 posto. Jedan smjer u tim aktivnostima je ova tehnologija koja pomaže u pronalaženju mjesta gubitaka, a drugi smjer odvija se po dva modela: jedan je raspisivanje natječaja i outsourcing u obnovi vodoopskrbne mreže, a drugi dio obavljamo vlastitim sredstvima. Za ilustraciju da kažem da smo u sklopu ISPA-projekta zamijenili vodoopskrbnu mrežu u naseljima Jelsa i Draganići, i da je na tom dijelu gubitak sada „nula“, kazao je Mrzljak, dodavši da će se sustavno nastaviti obnova vodovodne mreže Karlovca, koja je zajedno s 50 km priključaka duga oko 600 km.

29. travanj 2024 05:18