Hrvatska
StoryEditor

Najmanji izvoznici na početku godine popravili skor s tridesetak milijuna eura

17. Travanj 2016.

Za razliku od prve procjene koja je govorila o padu izvoza od 0,6 posto u siječnju, konačna obrada, koja je uključila male vrijednosti izvoza, pokazala je rast od 3,6 posto. Dok je izvoz u siječnju iznosio 770 milijuna eura, prve procjene za veljaču, u koje još nisu uključeni najmanji izvoznici, govore da je bio veći od 900 milijuna eura

Kad su u Državnom zavodu za statistiku u prve procjene izvoznih rezultata za siječanj u konačnom obračunu uključili i izvoz čija je vrijednost ispod praga uključivanja, ispalo je da u siječnju izvoz ipak nije bio za 0,6 posto manji nego u prvome lanjskom mjesecu, nego za 3,6 posto veći. Razlika između prve procjene i konačnog obračuna samo je tridesetak milijuna eura, ali i to je bilo dovoljno da se negativan predznak pretvori u pozitivan. Još je važnije što su za tu važnu promjenu predznaka u siječnju zaslužni mali izvoznici, oni koji ne ostvaruju više od 900 tisuća kuna godišnjeg izvoza, što je vrijednost praga uključivanja za ovu godinu.

Dok je u siječnju tako izvoz iznosio 770 milijuna eura, prve procjene za veljaču kažu da je, opet bez uključene vrijednosti koje su ostvarili najmanji izvoznici, izvoz u drugom mjesecu ove godine premašio 900 milijuna eura. Zasad baratamo podatkom kako je u prva dva mjeseca ove godine izvoz ukupno porastao za 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no kad se i  konačnom obračunu za veljaču pribroje oni koji su ispod praga uključivanja, bit će to otprilike na četiri posto rasta, što je i dalje znatno ispod rasta ostvarenoga prošle i pretprošle godine, kad je bio veći od deset posto.

Zvonimir Savić, direktor HGK-ova Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize, očekuje da će se ove godine nastaviti tempo rasta izvoza, ali da će biti sporiji od prošlogodišnjega.

– Prema prvim rezultatima, robni izvoz u veljači je očito rastao malo brže od uvoza za razliku od siječnja, zbog čega je rast vanjskotrgovinskog deficita u prva dva mjeseca bio malo manji. Očekujemo da će i u nastavku godine kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni biti slična, što ponajviše ovisi o potražnji na stranom i domaćem tržištu, ali i o mnogim drugim faktorima – komentira Savić.

Nakon mnogo se vremena među podacima o prvim rezultatima vanjskotrgovinske razmjene za prva dva mjeseca pojavio mali preokret u trendovima – izvoz se više povećao na tržišta izvan Europske unije nego unutar nje.

Prema onome što se može vidjeti iz podataka o izvozu za  prvi ovogodišnji mjesec, čini se da je tome kumovao rast izvoza u SAD, jedino tržište izvan EU koje je osjetnije poraslo. Izvoz u SAD u siječnju je iznosio 31 milijun eura te je bio za 62 posto veći nego u prvome mjesecu prošle godine. 

27. travanj 2024 19:18