Hrvatska
StoryEditor

Novotny: Od budućeg ministra gospodarstva očekujem regulatornu giljotinu i brzu privatizaciju

29. Rujan 2016.

- Kad vidim manipulacije koje su se događale u području energetike i kako interesne grupe upravljaju s donošenjem pravilnika i zakona, osobno bih inzistirao da Ministarstvo gospodarstvo ostane u rukama Mosta - izjavio je nedavno resorni ministar Tomislav Panenić pojašnjavajući povode poskupljenja naknade za obnovljive izvore energije.

Gledište da je pojedina politička opcija bolja od drugih za Lider je prokomentirao ekonomski analitičar Damir Novotny rekavši da ga više od politike zanimaju prvi konkretni potezi budućeg ministarstva, među kojima je definirao dva ključna - smanjenje regulatornih okvira i privatizacijski proces u maniri blitzkriega.

- Rekao bih da je nebitno u čijim je rukama ili pod čijom kontrolom Ministarstvo gospodarstva, bitan je sadržaj njegova djelovanja u budućnosti. Dinamika ekonomskih kretanja će u narednim godinama u velikoj mjeri ovisiti upravo o politici koju će provoditi Ministarstvo gospodarstva. S jedne strane, to je ministarstvo zaduženo za regulatorne okvire u kojima se odvijaju ekonomske aktivnosti, a moje je očekivanje da se provede regulatorna giljotina, da se smanji birokratski pritisak na poduzeća i gospodarstvo.  S druge strane treba pokrenuti pitanje privatizacije jer bez smanjivanja uloge države u ekonomiji jednostavno neće biti ekonomskog rasta. Mi smo u ovom trenutku najslabija ekonomija u Europskoj uniji, po nekoj dinamici smo čak slabiji od Grčke i Bugarske. Prema tome, ja od budućeg ministra gospodarstva očekujem da adresira ta najvažnija pitanja, pitanje smanjenja regulatornih okvira i jačanja privatnog sektora, što se može postići isključivo kroz privatizacijski proces u kratkom roku – rekao je Novotny u telefonskom razgovoru za Lider.

Odgovor na sugestiju Panenića da bi Ministarstvo gospodarstva trebalo ostati u rukama Mosta tražimo i u ovotjednom Fight Clubu.

26. travanj 2024 02:14