Hrvatska
StoryEditor

Podignute optužnice zbog sređivanja lažnih mirovina

13. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

USKOK je, nakon osmomjesečne istrage podignuo optužnicu protiv 70-ak okrivljenika, na čelu s bivšim ravnateljem zagrebačkoga HZMO-a i radijskim voditeljem Dragom Rubalom, zbog nekoliko desetaka slučajeva sređivanja lažnih invalidskih mirovina.

Prvookrivljeni u ovom slučaju je liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske područne službe HZMO-a Ivan Ostoić, dok je drugookrivljeni dr. Drago Rubala, poznati 64-godišnji radijski i televizijski voditelj i bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZZO-a. Ostoića, Rubalu i još 67 osoba Uskok tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Optužnicom se prvookrivljeniku, kao vještaku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Varaždinu, i drugookrivljeniku, kao bivšem načelniku Odjela medicinskog vještačenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe u Zagrebu, stavlja na teret da su, od kolovoza 2010. do listopada 2011., u Varaždinu i Zagrebu, okupili i u zajedničko djelovanje povezali trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika, petookrivljenicu, šestookrivljenicu, sedmookrivljenicu i osmookrivljenicu s ciljem da zainteresiranim osobama osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira da li ostvaruju uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura.

Sukladno planu grupe, trećeokrivljenik je pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s prvookrivljenikom i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Četvrtookrivljenik je također pronalazio zainteresirane osobe koje je upućivao trećeokrivljeniku, a petookrivljenica je isto tako pronalazila zainteresirane osobe te ih je upućivala na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine, primala od njih novac i predavala ga prvookrivljeniku. Nakon toga su, sukladno prethodnom dogovoru, prvookrivljenik i drugookrivljenik razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina.

Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale prvookrivljeniku koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad, a zatim je drugookrivljenik, koristeći se poznanstvom sa šestookrivljenicom, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, koja je zaprimala i obavještavala osmookrivljenicu o tim predmetima, osiguravao da predmete koje su on i prvookrivljenik pripremili osmookrivljenica, kao predsjednica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, dodijeli u rad Vijeću kojemu je on bila predsjednica a sedmookrivljena članica. One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja prvookrivljenika i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno su dijelili prvookrivljenik, drugookrivljenik, trećeookrivljenik, četvrtookrivljenik, petookrivljenica, šestookrivljenica, sedmookrivljenica i osmokrivljenica. USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

09. svibanj 2024 14:15