Hrvatska
StoryEditor

Prva rušenja po cijeloj Hrvatskoj kreću na jesen

18. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Radi brojnih promjedbi na stari Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama rađen je novi, rečeno je na današnjem brifingu u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Novine koje Zakon donosi su povećana mogućnost legalizacije, mogućnost legalizacije uz obalu, poljoprivredno zemljište i šume. Uvjetna legalizacija će postojati na kulturnom i vodnom dobru. U tim slučajevima legalizacija će biti moguća jedino uz posebne uvjete i suglasnosti nadležnih tijela. Zgrade su podijeljene u četiri grupe, po veličini pomoćnih građevina do legalnih parcela i zgrada. Novina je i dobivanje riješenja o legalizacije, koje će se izdati tek kada prva rata naknade za zadržavanje u prostoru bude uplaćena, a komunalni i vodni doprinos se plaća nakon primitka rješenja.

Postupku legalizacije mogu pristupiti svi, s iznimkom onih koji imaju slučaj sudskog spora u odnosu na vlasništvo. Tu se čeka okončanje sudskog spora. Iz javne rasprave je proizašao i prijedlog o prebacivanju predmeta iz jednog ureda u drugi, ukoliko postoje poteškoće u radu ili jedan ured ne radi svoj posao kako bi trebao. - Ovim Zakonom legaliziramo činjenicu da zgrada postoji u prostoru - napomenula je zamjenica ministra Ana Mrak Taritaš. Također, bit će moguća i legalizacije unutar zgrade gdje je prvotno postojala dozvola za manji broj stanova nego li je stvarno stanje. U ovakvim slučajevima mogućnost legalizacije postoji uz konzultaciju inženjera o sukladnosti s propisima u razdoblju u kom je zgrada sagrađena. Ukoliko se takva stanja ne legaliziraju, neće doći do rušenja, ali bi problem mogao nastati prilikom prodaje radi rješenja o izvedenom stanju.

Produžen je rok za davanje zahtjeva na simboličan datum, 30. lipnja 2013. jer se želi podići svijest o ovoj problematici na europsku razinu. Zgrade koje već imaju rješenje za rušenje (oko 31 tisuća) trebaju do kraja ove godine dati zahtjev. Iz Ministarstva najavljuju prva rušenja već na jesen i to za one koji su počeli graditi nakon 21. lipnja 2011. Sve zgrade koje nemaju mogućnost legalizacije i ne podnese se zahtjev, rušit će se. Ovaj Zakon bi u srijedu trebao doći u Sabor. Nakon prvog čitanja, Zakon bi mogao biti finaliziran kroz tri dana te donešen prije ljetne stanke.

27. travanj 2024 16:46