Biznis i politika
StoryEditor

Plenković smijenio Franu Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a

03. Prosinac 2023.
Frane Barbarić i Andrej Plenković

Frane Barbarić odlazi s mjesta predsjednika Uprave HEP-a, nakon što je protiv njega podignuta optužnica, objavio je danas premijer Andrej Plenković.

Podsjećamo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje. Objavio je to DORH ne navodeći identitet Barbarića. Općinsko državno odvjetništvo istraživalo je šefa HEP-a zbog ilegalne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelno je postupak vodio i Državni inspektorat koji je Barbariću izdao kazne koje ovaj nije platio pa su pokrenuli ovrhu.

Ranije danas splitski Upravni sud nepravomoćnom presudom odbio je tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su ‘neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe.‘

Podsjećamo, DORH navodi da je Barbarić tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat), građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom), preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu, kamenobetonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište te kamenobetonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom.

Kazneni zakon za protupravnu gradnju predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

24. travanj 2024 22:21