Hrvatska
StoryEditor

Sever traži sastanak s Mrsićem zbog najava o produljenju radnog vijeka

16. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pozvao je danas u otvorenom pismu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da uključi socijalne partnere u raspravu o navodnom produljenju radnoga vijeka do 67 godina starosti.

NHS traži da se na tu temu hitno sazove sastanak Vladinih predlagača i socijalnih partnera, budući da Vlada, kažu, očito ima pripremljena rješenja, koja nije dogovorila sa sindikatima.

Mrsić je, prema pisanju medija, još potkraj srpnja o nakani produljenja radnoga vijeka za punu starosnu mirovinu upoznao na zatvorenoj sjednici Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. U novoj reformi prijelazno bi razdoblje za povećanje radnog vijeka do 67. godina života trajalo od 2020. do 2031. godine, što znači da bi svi rođeni 1964. i poslije u punu starosnu mirovinu tek sa 67 godina.

U NHS-u su "zatečeni i zgroženi" što je o toj Vladinoj namjeri najprije obaviješteno tijelo koje predstavlja interese umirovljenika i starijih osoba, ali ne i socijalni partneri, posebice sindikati, koji zastupaju interese budućih umirovljenika, na koje se najavljene promjene izravno odnose.

Upozoravaju da je ministar tada iznio "gotove Vladine stavove" iako još nije ni završilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju te da je očito da je Vlada imala pripremljena rješenja, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 2. srpnja do 1. kolovoza, da je bila tek predstava za javnost.

17. svibanj 2024 09:13