Hrvatska
StoryEditor

Što ministar Maras sprema malim tvrtkama i obrtnicima

22. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Vlada ima plan za poticanje poduzetništva i obrtništva u 2012. Nazvali su ga Poduzetnički impuls, a sadrži četiri glavna područja -konkurento poduzetništvo, povoljno financiranje, obrazovanje i unapređenje poduzetničke infrastrukture kroz 25 mjera bespovratnih potpora.

Za provedbu programa poticanja poduzetništva u 2012. godini, Vlada je osigurala 370 milijuna kuna, odnosno 320 milijuna kuna iz domaćih izvora i 50 milijuna kuna iz sredstava Europske unije. Uz to, kako je na sjednici kazao ministar malog poduzetništva Gordan Maras, put Sabora će i dopune Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojima se definiraju mikro, mala i srednja poduzeća. Srednja poduzeća su do 50 milijuna kuna investicija, mala do 10 milijuna, a mikro do 2 milijuna kuna. Definiranje mikro, malih i srednjih poduzeća te poduzetnika usklađeno je s istovjetnom definicijom Europske komisije, a u cilju boljeg korištenja potpora iz EU-ovih fondova.

Veliku ulogu u provedbi Poduzetničkog impulsa imat će HAMAG, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, kojoj se proširuju ovlasti. Odnosno, HAMAG bi povezivao i nadzirao investiranje u taj segment poduzetništva.- Cilj nam je kroz suradnju s lokalnom zajednicom potaknuti bolje povlačenje sredstava iz EU fondova kako bi se življom poduzetničkom aktivnošću inicirao gospodarski rast u zemlji - kazao je za Lider ministar Gordan Maras. 

Planirana proračunska sredstva za provedbu Poduzetničkog impulsa u ovoj godini rasporedit će se na šest programskih područja; konkurentno poduzetništvo (115 milijuna kuna), povoljno financiranje i jamstva (113,3 milijuna kuna), obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo (19 milijuna kuna), unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture (56,3 milijuna kuna), EU programi i projekti (61,6 milijuna kuna) i institucionalna podrška razvoju poduzetništva i obrtništva (11,2 milijuna kuna).Temeljem provedbe mjera očekuje se 90 novih tehnologija malih, srednjih i obrtnika. 90 certificiranih sustava upravljanja kvalitetom/okolišem, 30 sukladnosti proizvoda, 40 zaštita industrijskog vlasništva, 120 novih proizvoda, 50 novih investicija kroz ulaganja u poduzetničke zone, 200 inkubiranih poduzetnika, 5 novih i 25 kvalitetnijih klastera itd.

U planu Ministarstva poduzetništva i obrta kroz sustav poticaja provodit će se gospodarske mjere, a cilj je do 2015. postupno povećavati stopu rasta gospodarstva kako bi ona za tri godine iznosila 5 posto. Uz smanjenje doprinosa na plaće za svakog novog zaposlenika u trajanju od dvije godine, mjere zapošljavanja mladih i visokoobrazovanih, svakom investitoru koji ulaže više od 20 milijuna kuna u Ministarstvu poduzetništva i HAMAG-u odredit će se nadležni menadžeri koji će voditi investiciju do njezina završetka.

Vlada namjerava uskladiti definicije mikro, malih i srednjih poduzeća s onima Europske komisije kako bi se bolje iskoristile potpore namjenjene malom i srednjem poduzetništvu kroz programe EU, pošto je analiza pokazala kako je 80 posto ostvarenih projekta realizirao segment malih i srednjih. Mjere smanjenja kamatnih stopa preko HBOR-ovih kreditnih programa trebale bi olakšati ulaganja, a za veće sudjelovanje malih i srednjih poduzeća u javnoj nabavi tijekom ove godine razvijat će se novi model. Cilj je da se nabava odvija posredstvom interneta do 2013.

Uz to, u Strategiji razvoja ženskog poduzetnika utvrđena je provedba 17 mjera, a nastavit će se i provedba povoljnog financiranja ženskog poduzetništva za kredite do 700 tisuća kuna i putem HBOR-ova programa. Razmotrit će se i mogućnost za povećanje najvišeg iznosa kredita poduzetnicima s obzirom na to da je u proračunu izdvojeno 6 milijuna kuna na ime subvencije kamata.

Klasteri kao izvozni adut iskoristit će se za poboljšanje učinka malog i srednjeg poduzetništva, a izrađen je i Akcijski plan provođenja strategija učenja za poduzetništvo koji obuhvaća 10 mjera. Planiranim izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva proširit će se nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, pa će se ubuduće zvati HAMAG INVEST.U Vladinom programu Poduzetnički impuls stoji kako će se smanjenjem parafiskalnih nameta i poticanjem zapošljavanja gospodarstvu iz proračuna usmjeriti gotovo 5 milijardi kuna te je moguće za ovu godinu prognozirati rast BDP-a od 0,8 posto. S druge strane, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nedavno je za Reuters izjavio kako Hrvatska možda neće ostvariti ciljani rast od 0,8 posto s obzirom na mukotrpna nastojanja da zaustavi ‘slobodan pad‘. Čačić je tada napomenuo kako je ciljani rast, nakon trogodišnje recesije i stagnacije, ‘vrlo ambiciozan‘ te kako je važno održati rast od oko nula posto.

26. travanj 2024 13:21