Hrvatska
StoryEditor

Tko su najbolji domaći izvoznici?

21. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatski izvoznici po šesti put dodijeli su nagradu Zlatni ključ najboljim izvoznicima u 17 kategorija.

Na konvenciji hrvatskih izvoznika koja se danas održava u Hypo centru u Zagrebu dodijeljene su nagrade najboljim izvoznicima. No, u uvodu predsjednik Darinko Bago osvrnuo se na trenutnu situaciju s kojom se izvoznici susreću.- Broj poduzeća u Hrvatskoj raste, a isto tako raste i broj onih koji izvoze. Problem je što pada broj zaposlenih u svim poduzećima. Sada nam slijede promjene s ulaskom u Europsku uniju gdje nam se otvara veliko tržište na kojem će mala poduzeća naći u teškoj situaciji jer će to biti nova situacija za njih – rekao je Bago.

Istaknuo je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju gubi dio izvoza na papiru jer roba koja ide u članice više se neće računati u bilanci, ali će biti vrlo bitan dio izvoza. I da podaci za izvoz robe u Europsku uniju ostane na papiru prema predviđanjima Hrvatsku očekuje pad izvoza.- S prvim srpnjem i ulaskom u Europsku uniju gubimo privilegije na tržištu CEFTA-e, ali isto tako na domaće tržište ulaze kompanije iz Europske unije. Osim toga dolazit će nam roba iz zemalja s kojima EU ima trgovinske ugovore – dodao je Bago.

Što se tiče samih izvoznika prema podacima koji su izneseni na konvenciji najvećih 100 kompanija čini 0,1 posto gospodarstva, ali 11 posto zaposlenih radu u tim tvrtkama. Također oni su zaslužni za 19 posto investicija. Također osvrnuo se i na podatak o uvozu i izvozu roba.- Hrvatska u posljednjim godinama bilježi skok sa 648 dolara po toni robe na 936 dolara, dok je u uvoz skok s 1264 na 1358 dolara. To pokazuje da uvozimo složenu robu, dok je izvozimo jednostavniju robu. Isto tako primjetno je da smo napravili jedan skok u složenosti i to je ono što iznimno bitno jer upravo takva roba donosi veću zaradu.

Konvenciji je prisustvovao premijer Zoran Milanović s nekolicinom ministra, te je opet ponovio da situacija u Hrvatskoj je teška kao i put koji slijedi.- Ja samo mogu slutiti kako je vama bilo teško doći do ove pozicije da ste najbolji hrvatski izvoznici. Ali isto tako znam da je put koji je moja Vlada izabrala teži i kompliciraniji put. To je put pravila, prije nordijskih nego bizantskih. Ovaj put nije se spominjao tečaj kune i eura i to je dobro. Možda je lakši put s mijenjanjem tečaja, ali iskustva Europe u proteklih 30 godina pokazuje nam da su te države sada u većim problemima nego one koje su imale stabilne tečajeve. Tako su kupovali dah za konkurentnost s najjačim igračima, ali danas su u velikim problemima – rekao je Zoran Milanović osvrnuvši se na vječno pitanje oko tečaja.

Dodao je da Hrvatska nije na samom početku tog puta, ali da ima jako malo vremena izabrati kojim putem će krenuti. Milanović je istaknuo da će njegova Vlada izabrati put izvrsnosti konkurentnosti uz stabilni tečaj iako su i sami svjesni da je to teži način da se dođe do cilja.- Paradoks je da govorimo danas o izvozu kada govorimo o ulasku na jedinstveno tržište Europske unije i u tom smislu to nije vanjska trgovina. No, neće se ništa promijeniti za našu nacionalnu bilancu i proračun. Dokle god države članice imaju visoku razinu autonomnosti, te sami kreiramo svoju proračun prihode i rashode, te dok god nema zajedničkog proračuna zemalja članica mi ćemo to računati kao izvoz – rekao je Milanović.

Dobitnici nagrada su u glavnim kategorijama Ericsson Nikola Tesla kao veliki izvoznik, Calucem kao srednji, te Navis Consult kao mali. Za najinovativnijeg nagradu dobio je Hstec. Dodijeljeno su nagrade za 10 država s kojima Hrvatska ima najviše razmjene i po kontinentima, a dobitnici su (op.a. u zagradi je zemlja za koju je kompanija nagrađena): Plamen (Italija), TDR ( Bosna i Hercegovina ), Boxmark Leather ( Njemačka ), AD Plastik ( Slovenija ), SELK (Austrija ), Cedevita ( Srbija ), Ericsson Nikola Tesla ( Rusija ), HS Product ( SAD ), Viro tvornica šećera ( Mađarska ), Pliva ( Ujedinjeno Kraljevstvo ), Genera ( Egipat ), Predionica Klanjec ( Brazil ), Kraš ( Saudijska Arabija ) i Končar generatori i motori ( Turska ). 

U ime nagrađenih zahvalila se predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

- Nagrade i priznanja svakako motiviraju ali isto tako i obvezuju. Naime, svatko tko radi s ljudima i vodi timove i organizacije dobro zna da je zadovoljan i motiviran pojedinac i tim temelj za realizaciju visoko postavljenih ciljeva.

Stoga vjerujem da će i ova priznanja biti dodatni poticaj ne samo danas nagrađenim i nominiranim kompanijama i našim zaposlenicima nego i svim poduzetnicima na njihovom putu prema poslovnoj izvrsnosti.

29. travanj 2024 11:36