Hrvatska
StoryEditor

U pet mjeseci izvoz rastao preko 12 posto

09. Srpanj 2014.

Trend rasta hrvatskog robnog izvoza po znatno višim stopama od rasta uvoza nastavljen je i na razini prvih pet mjeseci ove godine, kada je izvoz rastao za 12,3 posto, a uvoz za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To se pozitivno odrazilo i na pokrivenost uvoza izvozom, koja za prvih pet mjeseci ove godine iznosi 58,9 posto ili 3,4 postotna boda više nego za isto prošlogodišnje razdoblje, za koje je iznosila 55,5 posto.

U razdoblju od siječnja do kraja svibnja Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 30,8 milijardi kuna, što je za 12,3 posto ili 3,37 milijardi kuna više u odnosu na vrijednost robnog izvoza u istom razdoblju lani.

Istovremeno je uvezeno roba u vrijednosti od 52,3 milijarde kuna, odnosno za 5,8 posto ili 2,88 milijardi kuna više nego u prvih pet mjeseci 2013. godine.

U skladu s takvim kretanjima na kraju svibnja je vanjskotrgovinski deficit bio na razini od 21,5 milijardi kuna, odnosno smanjen je za 2,2 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prvi podaci DZS-a pokazuju i da Hrvatska i dalje glavninu robne razmjene ostvaruje s članicama Europske unije, na koje se odnosi 64,4 posto ukupnog hrvatskog izvoza u prvih pet ovogodišnjih mjeseci te 75,3 posto uvoza.

Hrvatski robni izvoz u EU u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 19,8 milijardi kuna te je prema istom razdoblju lani povećan za 16,8 posto. Uvoz iz članica EU istodobno je povećan za 5 posto, na 39,4 milijardi kuna.

U prvih je pet mjeseci rastao i izvoz hrvatskih roba u zemlje izvan Europske unije, ali po znatno nižoj stopi, od 4,9 posto, na 10,97 milijardi kuna, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 8,4 posto, na 12,9 milijardi kuna.

Iz DZS-a napominju da se prvi rezultati statistike robne razmjene Hrvatske s inozemstvom mogu razlikovati od podataka koji će biti objavljeni u priopćenju s potpunim podacima, a koje će biti objavljeno početkom kolovoza.

Pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., statistički podaci o hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom dobivaju se iz dva različita izvora - Intrastat obrasca za statistiku robne razmjene između zemalja članica Europske unije (Intrastat) i Jedinstvene carinske deklaracije za statistiku robne razmjene sa zemljama nečlanicama Europske unije (Extrastat).

29. travanj 2024 17:48