Hrvatska
StoryEditor

Vani vizu dobiju za 72 sata, u Hrvatskoj ‘informaciju‘ u roku od 60 dana

18. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Problem viznog režima i nerješavanje istog mogao bi uzrokovati velike probleme domaćem turizmu i cjelokupnom gospodarstvu, upozoravaju iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

-Ulaskom Hrvatske u EU dolazi do realizacije viznog režima kojim će državljani ključnih emitivnih zemalja poput Rusije, Ukrajine ili Kine morati ishodovati vizu za ulazak u RH. Hrvatska 1. srpnja ulazi u članstvo Europske unije, no u isto vrijeme ne ulazimo i u schengenski režim što znači da će se pojedina emitivna tržišta naći u situaciji da za ulazak u našu zemlju neće biti potrebna schengenska viza, već će morati posjedovati vizu Republike Hrvatske. Takav nepovoljan sistem po domaći turizam stupit će na snagu već od 1. travnja.-upozoravaju iz UHPA-e.

Problem koji UHPA želi istaknuti leži u činjenici da prema svim aktualnim pokazateljima, mjerodavne institucije još uvijek nisu pronašle model kako riješiti ovaj problem. Modeli provedbe i kvalitetne realizacije izdavanja viza potencijalno bi, upozoravaju, mogli dovesti do odustajanja velikog broja stranih partnera te smanjenja broja dolazaka gostiju s tih tržišta. -Neadekvatna provedba i nenalaženje rješenja od strane mjerodavnih institucija do danas su stvorili značajne probleme domaćim agencijama, i to u vrijeme kada se realizira sezona koja je pred nama, a o kojoj ovisi dobar dio domaćeg gospodarstva. Ukoliko do rješenja ne dođe u najkraćem mogućem roku i s konkretnim planom provedbe, šteta za sve subjekte realizacije nadolazeće sezone, uključujući i državni proračun, biti će iznimno velika.-kažu iz Udruge.

Za primjer isitču kako je zbog nekvalitetne provedbe rješavanja problema sa izdavanjem viza, situacija takva da se pojedini turistički subjekti, primjerice u Turskoj, u velikom broju udaljavaju od želje za suradnjom i dolaskom u Hrvatsku.

Kako kažu, nedavno su se neke od članica UHPA-e suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija i inspekciju smještajnih kapaciteta. Isti su od konzularnih ureda te MVPEI-a tražili urgentnu vizu za ulazak u RH, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata. Organizatorima putovanja je od strane MVPEI-a priopćeno kako će o rješavanju ishodovanja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana. 

-Ovakvim odnosom, koji je posljedica slabo razrađenog sistema izdavanja viza, domaće agencije su izgubile poslovne partnere, Hrvatska je izgubila velik broj gostiju, a državni proračun značajna sredstva.-upozorava se.

26. travanj 2024 18:15