Biznis i politika
StoryEditor

Tko sad formira cijene za 2023. mora ih iskazati dvojno, ali još se ne zna po kojem tečaju

29. Svibanj 2022.
foto Getty Images/istockphoto

Proteklih dana na adresu redakcije stizali su nam upiti poduzetnika o tome znamo li što i kako treba postupiti prilikom formiranja cijena za iduću godinu. Primjerice, putničke agencije u fazi su izrade kataloga za putovanja u idućoj godini i njihovi vlasnici nisu sigurni u kojoj ih valuti i po kojem tečaju prikazati.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su da u 2023. godini cijene za potrošače u Hrvatskoj trebaju biti dvojno izražene, u kunama i u eurima.

- U srpnju 2022. bit će donesena Odluka Vijeća EU o uvođenju eura te će biti utvrđen i fiksni tečaj konverzije koji je nužan za ispravnu primjenu obveze dvojnog iskazivanja u kontekstu primjene Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine" broj 57/22) – rekli su u Ministarstvu.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija smo dobili odgovor da, sukladno objavljenim Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, poslovni subjekti moraju dvojno iskazati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti i tijekom provođenja promotivnih i marketinških aktivnosti (primjerice na tiskanim letcima i katalozima, tv oglasima, oglasnim panoima (tzv. billboard), društvenim mrežama, internetskim stranicama, mobilnim aplikacijama te u drugim medijima), a u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute.

- Kako je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj izašao tek prije desetak dana, UHPA će u narednom periodu za svoje članice organizirati edukacije na temu prilagodbe uvođenja eura te se nadamo na taj način otkloniti nedoumice u vezi uvođenja eura i pomoći članovima u prilagodbi njihovog poslovanja – istaknula je Ivana Maltar, direktorica UHPA-e.

Nakon što smo poslali upit na nekoliko pogrešnih adresa (HNB i Ministarstvo financija), saznali smo da je unutar Ministarstva gospodarstva, održivog razvoja i energetike oformljen upravljački odbor i šest koordinacijskih odbora za uvođenje eura, na čelu sa Natašom Mikuš Žigman, državnom tajnicom Ministarstva, koje je nadležno za ova i sva slična pitanja i nedoumice oko uvođenja eura pa se poduzetnicima preporučuje da se kod daljnjih dilema jave na njihovu adresu.

12. travanj 2024 03:49