Biznis i politika
StoryEditor

Stigao popis najsnažnijih putovnica na svijetu, jaz u mobilnosti veći nego ikad

27. Prosinac 2023.

Najnovije izvješće Henley Passport Index, koje rangira putovnice 199 država svijeta prema 227 odredišnih destinacija, pokazalo je da stanovnici Singapura trenutno posjeduju ‘najjače‘ putovnice, budući da im je ulazak bez vize omogućen u čak 193 zemlje svijeta. Singapur je tako zauzeo prvo mjesto na listi, prestigavši Japan koji je tu titulu stekao prošle i pretprošle godine. Japanci slobodno mogu ući u 192 zemlje svijeta.

Na trećem je mjestu Finska, koja je ‘skočila‘ s prošlogodišnjeg šestog mjesta, dok za njom slijede Francuska, Njemačka i Italija. Stanovnici navedene četiri države, baš kao i Južne Koreje, Španjolske i Švedske, bez vize mogu ući u 191 zemlju svijeta.

image

Države čiji stanovnici bez vize mogu ući u najveći broj zemalja

foto Henley Passport Index

Većina se zemalja Europske unije nalazi u prvom dijelu liste, pa je tako i Hrvatska na 15. mjestu sa 176 zemalja u koje Hrvati mogu putovati bez vize, odnosno jednom zemljom više u odnosu na prošlu godinu. Podsjećamo, lani je Hrvatska zabilježila ogroman skok prema snazi putovnice jer je u zadnjih deset godina Hrvatima omogućen ulazak bez vize u čak 46 zemalja, među njima i u Sjedinjene Američke Države. SAD, s druge strane, kada se uzme u obzir desetogodišnje razdoblje, bilježe najmanji porast u svom rezultatu na Henley Passport Indexu, sa samo 12 dodanih odredišta.

Najveći skok od 44 mjesta na ljestvici, s 56. na 12. mjesto, u proteklom desetljeću bilježe Ujedinjeni Arapski Emirati, s čak 107 bezviznih odredišta više. Na drugom mjestu slijedi Kolumbija sa skokom od 28 mjesta na 37. mjesto, a u top deset zemalja s najvećim skokom na ljestvici nalaze se Ukrajina i Kina.

Bliskoistočne zemlje na dnu ljestvice

Na suprotnom kraju liste nalaze se zemlje čije putovnice u svijetu trenutno ne znače mnogo, budući da je njihovim stanovnicima za ulazak u gotovo svaku zemlju svijeta otežan te trebaju imati vizu. Ove su se godine opet na samom dnu liste prema snazi putovnica našli Afganistan (čiji stanovnici imaju omogućen ulaz u samo 27 zemalja svijeta), Sirija (28) i Iran (30).

image

Države čiji stanovnici bez vize mogu ući u najmanji broj zemalja

foto Henley Passport Index

Većina država tijekom godina povećava broj bezviznih destinacija, dok stanovnici svega osam zemalja svijeta danas trebaju više viza nego prije deset godina.

Rusija se s prošlogodišnjeg 50. mjesta na ljestvici putovnica popela za jedno mjesto više. Međutim, s obzirom na sankcije koje joj je Europska unija nametnula zbog invaziju na Ukrajinu te činjenicu da spomenuti Henley Passport Index u obzir ne uzima takva privremena ograničenja mobilnosti, stvarna snaga ruske putovnice trenutno je znatno manja. No unatoč tome, od početka rata u Ukrajini Rusiju je napustilo gotovo milijun stanovnika, prema pisanju Business Insidera.

Nova metodologija

Za razliku od prijašnjih godina, tvrtka Henley & Partners provela je ove godine ekskluzivno novo istraživanje o odnosu između otvorenosti zemlje prema strancima (odnosno koliko nacija dopušta prijelaz njezinih granica bez viza) i slobode putovanja vlastitih građana.

Top 20 ‘najotvorenijih‘ zemalja su male otočne nacije ili afričke države, osim Kambodže. Na svijetu je samo dvanaest potpuno otvorenih zemalja koje nude ulazak bez viza ili vizu po dolasku za svih 198 putovnica u svijetu (ne računajući vlastite), a to su: Burundi, Komorsko otočje, Džibuti, Gvineja Bisau, Maldivi, Mikronezija, Mozambik, Ruanda, Samoa, Sejšeli, Timor–Leste i Tuvalu.

Na dnu indeksa otvorenosti četiri su zemlje koje ne dopuštaju pristup bez vize ni za jednu putovnicu, a to su Afganistan, Sjeverna Koreja, Papua Nova Gvineja i Turkmenistan. Afganistan je, dakle, u isto vrijeme država čiji stanovnici imaju najmanju mogućnost putovanja u druge zemlje bez vize, ali i najmanje otvorena država prema strancima. Nije daleko niti Sjeverna Koreja.

Libija, Butan, Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja i Indija dopuštaju bezvizni pristup samo manje od pet drugih država.

Jaz veći no ikad

Ipak, tijekom osamnaest godina rangiranja putovnica, istraživači iza Henley Passport Indexa uočavaju sve veću slobodu putovanja. Prosječan broj odredišta kojima putnici mogu pristupiti bez viza gotovo se udvostručio – s 58 2006. godine na 109 u 2023. Međutim, globalni jaz u mobilnosti između onih koji su na vrhu i dnu indeksa trenutno je veći nego ikad.

– Mnogo više od puke putne isprave koja definira našu slobodu kretanja, snažna putovnica također pruža značajne financijske slobode u smislu međunarodnih ulaganja i poslovnih prilika. Globalna povezanost postala je neizostavna značajka stvaranja i očuvanja bogatstva, a njezina će vrijednost samo rasti kako se geopolitičke volatilnosti i regionalne nestabilnosti budu povećavale – izjavio je Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa te idejni začetnik koncepta indeksa putovnica.

26. travanj 2024 19:55