Hrvatska
StoryEditor

‘Zašto Josipović ne problematizira financiranje Katoličke crkve?‘

02. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 saborski zastupnik i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća te zastupnik-promatrač u Europskom parlamentu Milorad Pupovac rekao je da nije ušao u politiku da bi bio samo Srbin.

Objasnio je da nije odrastao u takvoj obitelji te da ni svoj akademski ni politički posao nije shvaćao na taj način. Ako sam intelektualac, nisam Srbin, rekao je. Potvrdio je kako to što neki u društvu smatraju da je biti Srbin velika uvreda za neku vrstu komunikacije dokaz da poneki još zaziru od toga da ih društvo prepoznaje kao Srbe.Govoreći o polemici koju je potaknulo pismo predsjednika Republike Ive Josipovića listu Novosti, Pupovac je istaknuo da predsjednik nije imao ni državničkog ni političkog razloga za takav čin. Nastala je politička šteta i da sam bio u prilici, savjetovao bih predsjedniku da to ne čini, rekao je.

O Josipovićevoj optužbi da je učinio mnogo za sebe i svoje, a malo za Srbe u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da je u 22 godine života u politici, zajedno sa suradnicima stvorio većinu organizacija Srba u Hrvatskoj koje danas nešto predstavljaju. Učinili smo mnogo, a još mnogo toga treba učiniti, izjavio je. Na pitanje kako osobno doživljava te optužbe, nije želio odgovarati. Kaže, to bi bilo emocionalno i neprimjereno za posao kojim se bavi. Što se tiče obitelji, za nju bih sigurno učinio više da se nisam bavio politikom, a isto bi bilo i s mojim akademskim radom, poručio je. Pupovac je izjavio da je suglasan s predsjednikom Josipovićem da bi trebalo mijenjati način financiranja SNV-a, no predsjednika je upitao zašto ne problematizira i financiranje Katoličke crkve iz proračunskih zaliha. Zašto baš SNV, zašto ne Katolička crkva, koja iz državnih rezervi, već ne znam koliko godina, također dobiva novac, upitao je Pupovac.

Odgovarajući na priče o svojem osobnom bogatstvu, Pupovac je svoju imovinsku karticu izložio javnosti: Riječ je o stanu od 47 kvadratnih metara na Vrbiku koji bi vrijedio oko 80 tisuća eura, u vlasništvu supruge je trošna kuća od 67 četvornih metara, do koje vodi 200 stuba iz Mlinarske ulice i koja je plaćena 112 tisuća eura i ušteđevini koja ne prelazi 20 tisuća eura. Za kampanju koja je vođena protiv njega, a vezuje se uz pitanje imovine i novca kojim se financira SNV, Pupovac je uz ostale optužio i HTV, jer je davao medijski prostor onima koji ga kleveću. Rekao je da su podaci o njegovoj imovini dostupni, ali je nakon takve kampanje ponižavajuće nekog ‘skidati‘.Ako je glavni razlog kampanje koju je inicirao predsjednik Josipović tehničko pitanje načina financiranja SNV-a, u predsjedniku vidim partnera za rješavanje tog pitanja. Bojim se, međutim, da to nije sve, ali ako bi ova kampanja na tome završila, spreman sam to prihvatiti, rekao je. Naglasio je da je spreman na sastanak s Josipovićem i da će mu se radovati ako takve inicijative bude.

26. travanj 2024 18:08