Svijet
StoryEditor

Facebook je izabrao Nasdaq za IPO

06. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Facebook je izabrao Nasdaq za svoju inicijalnu javnu ponudu, a pojavit će se pod simbolom FB, piše Financial Times. Ovakva odluka zasigurno je razočarala Njujoršku burzu, Nasdaqovog glavnog konkurenta na kojoj su već izlistane ostale društvene mreže poput LinkedIna i Yelpa.

Planirano izdanje Facebookovih dionica vrijedno 5 milijardi dolara bio bi najveći IPO u povijesti Nasdaqa. No, za sada nitko nije htio potvrditi ovu informaciju. IPO godine trebao bi se dogoditi početkom svibnja, a momentalno je zaustavljeno trgovanje dionicama na privatnim tržištima. Nasdaq je kroz povijest bio burza na kojoj se izlistavaju mlade tehnološke kompanije, no NYSE je preuzela veliki dio posla od otvaranja ureda u Silicijskoj dolini prije dvije godine.

Prošle godine dvije najveće svjetske burze po tržišnoj kapitalizaciji podijelile su tržište tehnoloških kompanija: glazbeni streaming servis Pandora, kineska mreža Renren te Fusion-io koji pruža cloud usluge za Facebook izlistani su na NYSE, a Nasdaq je dobio ‘jače‘ igrače : javne ponude Groupona i Zynge. Unatoč žestokoj borbi za velika izlistavanja koje burzama osiguravaju stabilnu godišnju zaradu i tržišne poene, dionicama se u Americi može trgovati na bilo kojoj burzi i na zatvorenim tržištima, poznatima kao ‘dark pool‘.

- Izbor burze ne utječe na to kakvu ćete cijenu postići ili kakve ćete ulagače privući – rekao je Tim Quast, direktor tvrtke ModernIR.  Burze se natječu prvenstveno kroz marketing i ulagačke usluge. NYSE može ponuditi svečanost zvonjave na početku trgovanja, koju svaki dan prenosi CNBC. Nasdaq pak posjeduje reklamni prostor na panoima na Times Squareu. Bankari obično prepuštaju kompanijama da donesu tu odluku, a zadnju riječ imaju izvršni direktori. - Danas ne vidim veliku razliku između Nasdaqa i NYSE – rekao je Bo Brukstern, direktor nezavisne tvrtke za istraživanje Arcstone Partners dodavši da je to imalo puno veći značaj kada su burze birali Apple i Microsoft.

29. travanj 2024 05:12