Svijet
StoryEditor

Prestao izlaziti beogradski Ekonom:east

04. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Zaposlenici Ekonom:easta od početka mjeseca su u štrajku, zbog, kako navode, dugova prema redakciji i honorarnim suradnicima tog magazina.

U priopćenju za javnost kažu kako je Ekonom:east prestao redovito izlaziti jer radnicima duguju plaće za šest mjeseci, a poduzeću prijeti stečaj. - Redakcija Ekonom:east magazina stupila je u štrajk zbog šestomjesečnog kašnjenja u isplati zarada, neuplaćenih poreza i doprinosa i nemarnog odnosa vlasnika firme Ekonomist Media Group (EMG) prema zaposlenima. Redakcija zahtjeva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke po kojima je Poslodavac obavezan da zarade isplaćuje na propisan način - stoji u pismu.

Redakcija kaže kako je službeni vlasnik EMG Media International Group sa sjedištem u SAD-u, no tvrde da je stvarni vlasnik EMG bivši potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je od trenutka kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina prenio upravljačka prava na Draganu Jovanović.- Međutim, na gotovo svim ključnim sastancima u vezi s radom i budućnošću tvrtke pojavljivao se Božidar Đelić, o čemu zaposleni mogu pružiti valjane dokaze zainteresiranoj javnosti - stoji u priopćenju. Plaću su primili 8. svibnja i to za prvu polovicu studenog prošle godine, dok se doprinosi i porezi od druge polovice travnja 2011. uplaćuju na minimalnu plaću. Sve to dovelo je novinare u tešku egzistencijalnu situaciju, pa je redakcija u cilju zaštite interesa zaposlenik i dostojanstva profesije odlučila proglasiti štrajk do ispunjenja zahtjeva.

- Redakcija Ekonom:east duboko žali zbog činjenice da će ovim štrajkom javnost, vjerni čitatelji i suradnici tjednika i web-stranice biti uskraćeni za ekonomske vijesti i pouzdane analize o ekonomiji i poslovnoj zajednici Srbije, ali stavljanje novinara u nezavidan ekonomski položaj netjeralo nas je da primjenimo sva zakonom dozvoljena sredstva za koja se inače i sami zalažemo kroz svoje tekstove - stoji u pismu redakcije.

U sustavu Ekonom:east Media Groupa nalaze se tjednik Ekonom:east, mjesečnik Bankar i Preduzeće, biznis portal emg.rs te niz godišnjih i specijalnih izdanja. Izlazi od 1999. godine.

29. travanj 2024 04:29