Svijet
StoryEditor

Stephen Hawking se pridružio akademskom bojkotu Izraela

08. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Slavni fizičar je odustao od prisustvovanja na konferenciji u Izraelu koju je organizirao izraelski predsjednik Shimon Peres. Na taj se način priključio protestu protiv izraelskog odnosa prema Palestincima, piše The Guardian.

Hawking je isprva pristao prisustvovati na godišnjoj predsjednikovoj konferenciji u Izraelu koja se održava u lipnju iako je u dosta lošem zdravstvenom stanju. Prošli tjedan je ipak promijenio mišljenje te je u izjavi koju je objavilo Britansko udruženje Sveučilišta Palestine ustvrdio kako je njegova neovisna odluka da podrži akademski bojkot Izraela ponukan svojim znanjem o situaciji u Palestini i savjetima koje je dobio od akademskih kontakata u Palestini.

U travnju je Udruženje učitelja Irske postalo prvo akademsko udruženje u Europi koje je pozvalo akademski bojkot Izraela. Prvo međunarodno udruženje koje se pridružilo ovom bojkotu bilo je Udruženje za azijsko-američke studije iz SAD-a.

Hawkingova odluka je popraćena mnogim negativnim komentarima na Facebooku. Hawking se ovom odlukom pridružio maloj, ali rastućoj grupi poznatih osoba iz Velike Britanije koje su odbile pozive da posjete Izrael kao što su Elvis Costello, Roger Waters i Annie Lennox.

Noam Chomsky, poznat po tome da podupire Palestinu, izjavio je da iako generalno podupire bojkot ne slaže se s time da na taj način Izrael dobiva medijsku pozornost.

29. travanj 2024 04:42