Svijet
StoryEditor

Što je sve Zuckerberg postigao do svog tridesetog rođendana?

15. Svibanj 2014.

Prvi put kada se Zuckerberg pojavio na stranicama Forbesa 2007. godine, o njemu se pričalo kao o onome koji se umalo pozicionirao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca uz komentar:

- Šuška se da bi Zuckerbergu njegova popularna društvena mreža Facebook mogla donijeti više od 10 milijardi. Čini nam se da je ta procjena ipak previsoka. Tvrtka ima godišnji prihod od otprilike 150 milijuna dolara, što nije puno. Istina je da brzo raste, ali da bi kompanija bila vrijedna 4.3 milijarde dolara, odnosno da bi se Zuckerbergu isplatio trideset postotni ulog u početni kapital što bi mu donijelo kapital vrijedan 1.3 milijarde dolara, iznos dovoljan da uđe na Forbesovu listu 400 najbogatijih, Facebook bi morao biti 30 puta uspješniji. -

Iz današnje je perspektive jasno u kolikoj je mjeri Forbes tada podcijenio Facebookov potencijal. Otad je prošlo sedam godina, a Zuckerberg i Facebook su stalan izvor intriga. Najprije se pretpostavljalo da će Facebook biti prodan, s obzirom da su ponude stizale iz Yahooa i Microsofta. To se, očigledno, nije dogodilo.Zatim se 2012. godine pretpostavljalo da će inicijalna javna prodaja proći uspješno, ali ni to se odvilo sukladno očekivanjima. A u veljači ove godine, kada su mnogi preispitivali Facebookove buduće strategije rasta, kupljen je WhatsApp.

Zuckerberg je jučer napunio 30 godina. 2008. godine, kada je debitirao na Forbesovoj listi, bio je najmlađi milijarder koji se ikada pojavio na toj listi.I dalje se drži imidža mladog, modernog štrebera koji nosi trenirke s kapuljačom.

Usporedbe radi, Bill Gates s 30 godina još nije lansirao Microsoft, Steve Jobs je u tim godinama bio istjeran iz Applea, a Jeff Bezos je tek počinjao s Amazonom.

Jim Breyer, čija je tvrtka uložila 12 milijuna dolara u Facebook u najranijim danima, prisjeća se prvog susreta sa Zuckebergom:-Nasmijem se kad se prisjetim prve večere s Markom u travnju 2005. Naručio sam čašu vina, a on Sprite. Kada sam ga pitao zašto ne popije čašu vina, odgovorio je da mu nedostaje mjesec dana da napuni 21. -

Zuckerberg se u međuvremenu suočio s tužbom oko prava nad vlasništvom Facebooka. U 6 godina koliko Forbes prati rast njegovog bogatstva, došao je od ‘samo‘ 1.5 milijardi do trenutnih 28.5 milijardi. Usporedno s tim rastom, razvio se i sam Zuckerberg – od tinejdžera je narastao u lidera koji je sposoban posložiti prioritete svoje kompanije i tako otklonio sumnje u njegovu sposobnost vođenja jedne od najvećih tehnoloških kompanija.

Suosnivač YouTubea, Steve Chen, s 26 je godina kratko radio u Facebooku. Prisjeća se Zuckerbergove rezerviranosti i manjka pažnje:- Svaki put kada bi mi postavio pitanje igrao bi se s Blackberryjem umjesto da sluša moj odgovor, a ja bih se pitao trebam li otići ili što. Zapravo sam se pitao kad on misli odrasti. Da je Zuckerberg nastavio biti osoba kakva je bio s 20 godina, sumnjam da bi Facebook bio ono što je danas. –

- Ono što mene intrigira jest činjenica da je svaki članak o njemu u razdoblju 2007. i 2008. godine tvrdio da Zuckerberg neće uspjeti. Govorilo se da ne može zadržati glavne direktore i da nema pojma što radi. Ali svi su se prevarili. – kaže David Sze koji je vodio ulaganja svoje tvrtke Greylock Partner u Facebook.

Zuckerberg, kojem je često dodjeljivana titula otpadnika, sada je 22. najbogatiji čovjek na svijetu.-Pogledajte što je Bill Gates napravio od 19 do 58 godine, a onda pogledajte što je Mark Zuckerberg napravio od 19 do 30.‘, Sze zaključuje.

28. travanj 2024 18:30