Svijet
StoryEditor

Što Modijeva pobjeda na izborima znači za indijsko gospodarstvo?

13. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Narendra Modi na dobrom je putu da postane indijski premijer, tvrdi Reuters. Indijske burze ovih dana proživljavaju velik porast na račun uvjerenja u Modijevu pobjedu koja se smatra garancijom za gospodarske reforme i pozitivna tržišna kretanja.

Nakon krize 2008. godine, Indija ipak doživljava napredak.Negativne reakcije stranih investitora i agencija na koncu su natjerale vladu na reakciju. Otada su maloprodaja i avionski prijevoz liberalizirani. Polako se režu poticaji za poljoprivredu i energetiku. Kako piše Reuters, valuta je stabilizirana, a inflacija ukroćena.

Izvoz Indije polako raste te je uvoz zlata smanjen. Prema nekim procjenama, deficit tekućeg računa Indije ove će godine iznositi 2 posto u odnosu na 5 posto 2013. godine.Istovremeno, inflacija posustaje - ove je godine najmanja u odnosu na prošle četiri godine. Indijska rupija je napokon stabilizirana, a korporativna zarada raste u posljednjih osam mjeseci.

Tvrdnja o pobjedi rezultat je izlaznih anketa izbora koji su trajali čak pet tjedana kako bi obuhvatili 815 milijuna indijskih glasača te 930 tisuća glasačkih mjesta.

Politička karijera najizglednijeg pobjednika izbora u najvećoj svjetskoj demokraciji

Modi, lider Indijske narodne stranke (BJP), svoju kampanju temelji na obećanjima o usponu indijskog gospodarstva te stvaranju novih radnih mjesta. Za formiranje vlade potrebno je sakupiti većinu od 272 mjesta u parlamentu. Mnogo toga, međutim, ovisi o tome hoće li Modi osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu da bi oformio vladu koja će osigurati provedbu reformi.

Narendra Modi skromnoj je porijekla, sin je prodavača čajeva. Dvanaest je godina bio premijer Gujarata, indijske savezne države koja broji 60 milijuna ljudi. Za vrijeme mandata izgradio je infrastrukturu, obuzdao korupciju, a poslovna i investicijska sfera je procvjetala. BDP Guarjata utrostručio se dok je Modi bio na vlasti. 

Razlog zašto Zapad zazire od njega jest tvrdokorni hindistički nacionalizam. Zbog incidenta s muslimanima u gujaratskom gradu Godhra, SAD mu je čak ukinuo vizu, smatrajući da je odgovoran za nasilje koje je rezultiralo smrću više od tisuću ljudi.Ipak, njegov politički uspon natjerao je Europsku uniju i SAD da ponovno razmisle o odnosima pa su se ambasadori našli s Modijem kako bi pokrpali narušene odnose.

Prema predviđanjima, koalicija okupljena oko Indijskog nacionalnog kongresa osvojit će od 270 do 282 parlamentarnih mjesta, a za Kongresnu stranka, koja je dosad bila na vlasti, predviđa se osvajanje tek 92 do 102 parlamentarna mjesta.

- Tek ćemo nakon izbora znati je li pokret koji se dogodio oko Modija stvaran ili je to samo medijski proizvod - kaže politički analitičar Praveen Rai.

27. travanj 2024 21:23