Aktualno
StoryEditor

Europski dužnosnici: Trumpova administracija je veliki kaos

10. Kolovoz 2017.

Čak i prije no što je eskalirala posljednja nuklearna prijetnja između Donalda Trumpa i Kim Jong Un-a u Sjevernoj Koreji, viši diplomati i dužnosnici aludirajući na njegovo prividno neznanje o povijesti drugih zemalja, nefiltrirano korištenje društvenih mreža, te nedostatak iskustva njegova tima, upozoravali su kako je Trumpov pristup svjetskim pitanjima ekstremno opasan.

U nedavnom razgovoru, šest europskih vladinih dužnosnika koji su iz prve ruke iskusili Trumpovo poslovanje na međunarodnoj razini, opisuju ga kao predsjednika čija je percepcija puna nedostataka zbog trajnog kaosa koji je uzrokovao u Bijeloj kući, piše BuzzFeed.

Dužnosnici su, bez otkrivanja vlastita identiteta, izrazili zabrinutost zbog Trumpovih objava na Twitteru, za koje kažu da ocrtavaju nedostatak kontrole.

>>>Trump održao najmanje ‘solo’ konferencija za tisak još od Eisenhowera

Jedan od njih je izjavio kako nije nerealna situacija da Trump usred noći napiše objavu na Twitteru koja bi mogla razljutiti sjevernokorejskog vođu, što bi odmah ujutro eskaliralo ratom.

Da je situacija znatno ozbiljnija osjetile su europske vlade u posljednjih par dana, nakon što je u utorak navečer Trump upozorio Sjevernu Koreju da će se ‘susresti s vatrom kakvu svijet nije vidio‘, ako nastave s prijetnjama upućenim SAD-u.

U srijedu ujutro je na Twitteru pak objavio da je nuklearni arsenal SAD-a daleko jači i moćniji nego ikad prije.

Dužnosnici se slažu da se Trump na međunarodnim skupovima izruguje Europljanima, no osim izrugivanja raste strah među međunarodnim vlastima koje Trumpa smatraju ozbiljnom prijetnjom međunarodnom miru i stabilnosti.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/895252459152711680

Jedan od dužnosnika je komentirao kako Trump ne sagledava povijesne činjenice, već se bavi samo pitanjima današnjice kao da smatra da svijet nije postojao prije no što je on stupio na dužnost.

Trump opsjednut Obamom

Kazao je i kako Trup smatra da NATO postoji samo kako bi zadržao komuniste izvan Europe.

Jedan od dužnosnika je izjavio kako nije nerealna situacija da Trump usred noći napiše objavu na Twitteru koja bi mogla razljutiti sjevernokorejskog vođu, što bi odmah ujutro eskaliralo ratom.

Uvjereni su i kako je Trumpova vanjska politika usmjerena ponajviše na opsesiju ukidanja Obaminih zakona. Tvrde da je Trump opsjednut Obamom do te mjere da ukida sve odluke koje je odobrio Obama za vrijeme svog mandata, bez da posluša argumente savjetnika.

Jedan od njih tvrdi poteškoće raspravljanja s Trumpom kad je riječ o ozbiljnim međunarodnim pitanjima poput Libije.

Brojni europski dužnosnici uspoređuju Trumpa s bivšim talijanskim premijerom Berlusconijem, no za razliku od Trumpa Berlusconi, kako kažu, nije vladao u potpunom neznanju već je iza sebe imao cijelu strukturu dužnosnika koji su sudjelovali u vlasti.

>>>Trump pokreće ‘prave vijesti’

Trump se dosta često na međunarodnim skupovima otvoreno ruga svojim suradnicima i ulazi u nepotrebne rasprave s njima pred drugim čelnicima, što dokazuje da je njegova cijela administracija jedan veliki kaos.

Dužnosnici su tijekom intervjua izrazili zabrinutost zbog State Departmenta, te nedostatka iskusnih diplomata i stručnjaka unutar Bijele kuće. Razlog možebitno leži u tome što Trumpovo povjerenje uživaju samo članovi uže obitelji, što se posebno odnosi na njegovu kći Ivanku.

Slažu se i oko toga da su posljedice Trumpove parole America First već vidljive i zabrinjavajuće.

Na pitanje hoće li SAD intervenirati u slučaju novog sukoba na Balkanu ili pobune u Alžiru jedan od diplomata je rekao da su to velika pitanja čiji je odgovor teško procijeniti.

29. travanj 2024 13:48