Financije
StoryEditor

Dionica Trumpove kompanije krenula prema dolje - jučer cijena pala 21 posto

02. Travanj 2024.
Imovina Donalda Trumpa danas vrijedi 3,8 milijardi dolara, a prije tjedan dana iznosila je više od šest milijardi dolara 

Donald Trump bolje stoji u predizbornoj kampanji nego na burzi. Nakon što je dionica njegove društvene mreže Truth Social jurnula nakon uvrštenja prošlog tjedna, početak ovoga tjedna donio je hladan tuš. Na američkom dioničkom tržištu trgovalo se za Uskrsni ponedjeljak, a prema navodima Reutersa cijena dionice kompanije Trump Media & Technology Group potonula je jučer za 21 posto. Završetak trgovanja dionica je zaključila na 48,66 dolara.

Uzrok ovako oštrom padu vrijednosti bila je objava izvješća kompanije u kojem stoji da je prošle godine ostvarila gubitak veći od 58 milijuna dolara, ali i da će u idućem razdoblju imati problema s ispunjavanjem svojih financijskih obveza. Podsjetimo, Trump Media & Technology izašao je na burzu 26. ožujka, a prvog dana trgovanja cijena je skočila na 58 dolara na krilima entuzijazma investitora, dobrim dijelom i Trumpovih simpatizera.

Zahvaljujući tome, najizvjesniji kandidat za službenu republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a povećao je svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara, te je s procijenjenom imovinom od šest milijardi dolara prvi puta ušao na Bloombergovu ljestvicu milijardera. Trumpova imovina danas vrijedi 3,8 milijardi dolara. Ross Benes, analitičar Insider Intelligencea pojašnjava kako je Truth Social bio precijenjen i ta činjenica povlači cijenu dionice prema dolje.

- S obzirom da kompanija nema jasni put prema profitabilnosti, skok cijene u burzovnoj premijeri bio je neodrživ - istaknuo je Benes za Reuters. Trump posjeduje 78,75 milijuna dionica, što može biti ‘blagoslov‘ ali i problem za bivšeg američkog predsjednika, ovisno u kojem će smjeru krenuti tržišni trend. Trump prema ugovoru ne smije prodavati te dionice idućih šest mjeseci. Analitičari smatraju da bi u slučaju promjene tog ugovora to bio okidač za novu rasprodaju.

28. travanj 2024 18:24