Aktualno
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone palo i u kolovozu

05. Rujan 2022.

Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena je u kolovozu drugi mjesec zaredom, a građani su pod pritiskom visoke inflacije sveli potrošnju na osnovne potrepštine, odrekavši se putovanja i rekreacije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu za jedan bod u odnosu na srpanj, na 48,9 bodova, najnižu razinu u 18 mjeseci, izvijestio je S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

- Pad aktivnosti produbljen je u kolovozu, a kompanije i građani smanjuju potrošnju s obzirom na naglo jačanje inflacije i sve izraženiju neizvjesnost ekonomskih prognoza - rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Pogoršanje se proširilo, primjećuje Williamson, 'pa sada nižu razinu aktivnosti bilježe i usluge koje se baziraju na bliskom kontaktu s potrošačima, poput putovanja, turizma i rekreacije, koje su u prvom dijelu godine predvodile rast', dodaje Williamson.

Zbog sve viših troškova života kućanstva su prisiljena smanjiti na potrošnju na sve proizvode i usluge koji im nisu nužni, objašnjava ekonomist S&P Globala.

U takvim uvjetima smanjena je potražnja i za robom i za uslugama, a ona inozemna zabilježila je pad šesti mjesec zaredom, i to snažniji nego narudžbe u cjelini, primjećuju u S&P Globalu.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem uteg eurozoni bila je Njemačka s najvećim padom aktivnosti od početka pandemije covida 19, a pad je bilježila i Italija.

U Francuskoj, Španjolskoj i Irskoj aktivnost je skromno porasla.

- Što se tiče predstojećeg razdoblja, aktivnost bi u rujnu mogla još snažnije pasti, ako je suditi po ubrzanom padu novih narudžbi, i kompanije već smanjuju broj radnika jer im je promet slabiji no što su očekivale, troškovi naglo rastu, i muči ih rast u budućnosti - zaključuje Williamson.

21. lipanj 2024 16:59