Aktualno
StoryEditor

Lider invest u Bjelovaru: Sve veći interes ulagača za kvalitetna ulaganja okrenuta izvozu

04. Travanj 2017.

Kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, razgovaralo se na okruglom stolu Lider investa u Bjelovaru, prvom ovogodišnjem investicijskom forumu u okviru projekta kojim Lider drugu godinu za redom prepoznaje, promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije.

Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost rekao je da Hrvatska posljednjih godina bilježi pojačan interes ulagača za kvalitetna ulaganja okrenuta izvozu te kako infrastruktura i prometna povezanost pojedine lokacije imaju značajan utjecaj kod ulagača. Spomenuo je u tom kontekstu primjer poljske tvrtke koja je teren neposredno uz autocestu platila četiri puta više po kvadratu nego na drugoj lokaciji koja im se nudila samo osam kilometar dalje.

Marko Ferić, direktor regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije govorio je kako su u posljednje tri godine pomogli pripremiti, razraditi i provesti 240 projekata procijenjene vrijednosti 95 milijuna kuna, te da njihova uloga pružiti tehničku pomoć poduzetnicima i ojačati im kapacitete za privlačenje sredstava iz EU fondova.

>>>U Bjelovaru počela Lider invest turneja na kojoj se promiču i nagrađuju najbolje proizvodne investicije

Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika, rekla je da Grad Bjelovar subvencionira poduzetnicima kamate na kredite, 2 posto za proizvodne i jedan posto za uslužne djelatnosti; da smo poduzetnicima kod izgradnje objekata dali 50 posto oslobođenje od plaćanja komunalnih doprinosa te da su u obje poduzetničke zone sve parcele popunjene, da je u njima 30 poduzetnika koji zapošljavaju 600 radnika.

Jakov Ćorić, član uprave bjelovarske tvrtke Gala govorio je o velikim investicijama svoje tvrtke vrijednim 34 milijuna kuna od kojih su 7 milijuna povukli iz EU fondova i požalio se na činjenicu da hrvatski studenti trenutno jedu jaja poljskih proizvođača koja su 20 % jeftinija od onih koja proizvodi njegova tvrtka i to zato što je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema sustav potpora za proizvodnju jaja.

Projekt Lider invest predstavio je u Bjelovaru predsjednik stručnog odbora Lider investa Mladen Vedriš i rekao kako će se najbolje investicije birati prema kriterijima udjela izvoza, broja novootvorenih radnih mjesta te suvremenosti tehnologije. Lider invest turneja nastavlja se u Slavonskom Brodu, Puli i Zadru, a Vedriš je rekao da je cilj Lider investa pokrenuti motivaciju ljudi, reći što su učinili da dobiju priznanje i učiniti da Liderova akcija postane tradicionalna.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider invest koji promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije

29. travanj 2024 08:03