Aktualno
StoryEditor

Nakon dvije godine rasta japansko gospodarstvo palo

16. Svibanj 2018.

Aktivnosti u japanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju prvi puta u dvije godine, pogođene slabom potrošnjom i hladnim zimskim uvjetima, ali analitičari im prognoziraju oporavak već u tekućem tromjesečju.

Gospodarske aktivnosti oslabile su u razdoblju od siječnja do ožujka za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su porasle 0,1 posto, priopćilo je u srijedu vladin ured.

Time je završeno razdoblje rasta od osam uzastopnih tromjesečja, nezabilježeno još od "čudesnog" buma u 1980-ima kada je japansko gospodarstvo vladalo svijetom.

>>>Takeda Pharmaceutical kupio irski Shire u najvećoj inozemnoj akviziciji u japanskoj povijesti

Posrtanje aktivnosti udarac je za hvaljenu ekonomsku politiku premijera Shinza Abea, koji je već pod pritiskom zbog niza skandala. Od 2012. godine japanski premijer provodi politiku usmjerenu na poticanje potrošnje, povezujući ultralabavu monetarnu politiku s fiskalnim poticajima.

Gospodarstvo je na početku godine posustalo zbog stagnacije osobne potrošnje, nakon 0,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Privatna ulaganja u stambene nekretnine ponovo su smanjena, za 2,1 posto, nakon 2,7-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Izvoz robe i usluga usporio je u prvom tromjesečju na 0,6 posto, u odnosu na 2,2-postotni rast u prethodna tri mjeseca. Stručnjaci procjenjuju da je posrijedi stanka u trendu rasta, a ne početak razdoblja pada aktivnosti.

- U razdoblju od siječnja do ožujka zabilježeni su jednokratni posebni čimbenici, od rasprodaja dionica do viših cijena povrća zbog izrazito hladnog vremena, tumači Takeshi Minami iz Norinchukina.

>>>Jen zahvaljujući riziku od trgovinskog rata na najvišim razinama u zadnjih 16 mjeseci

Izdvojeno je i jačanje jena u odnosu na druge glavne svjetske valute, što je prigušilo izglede japanskih izvoznika.

- Prisutna je zabrinutost za pojedina tržišta u nastajanju ali oporavak globalnog gospodarstva u cjelini vjerojatno će se nastaviti još neko vrijeme. Japanski BDP vjerojatno će ponovo bilježiti pozitivne stope rasta u tromjesečju od travnja do lipnja, kazao je Minami za AFP.

- Ako pogledate istraživanje japanske središnje banke ‘Tankan‘, objavljeno u travnju, vidjet ćete da je poslovno povjerenje stabilno a korporativni investicijski planovi i dalje solidni, napominje Minami.

Istraživanje središnje banke iz prošlog mjeseca pokazalo je oslabljeno povjerenje najvećih japanskih proizvođača nakon pet uzastopnih tromjesečna rasta ali se glavni indeks zadržao blizu najviše razine u više od deset godina.

03. prosinac 2023 22:01