Aktualno
StoryEditor

Stjepan Mesić odbio titulu počasnog građanina Sarajeva

27. Veljača 2018.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbio je titulu počasnog građanina Sarajeva, koju mu je gradska uprava namjeravala dodijeliti, nakon što je taj isti naslov uskratila jednom od najpoznatijih suvremenih književnika, nobelovcu Orhanu Pamuku, prenijeli su u utorak lokalni mediji u BiH, a potom potvrdio i sam Mesić.

‘Politički problem‘

Vijest o tome objavio je portal Klix uoči sjednice Gradskog vijeća, zakazane za srijedu, na kojoj je trebala biti donesena formalna odluka o proglašenju Mesića počasnim građaninom Sarajeva, a Mesić je tu informaciju naknadno i osobno potvrdio.

- Kad sam saznao kako je do toga došlo i da se uskraćuje ovakvo priznanje Orhanu Pamuku, a da ga dobijem ja, smatrao sam da je to jedna greška i zato sam odustao od titule počasnog građanina (Sarajeva), rekao je za komercijalnu televiziju N1.

>>>Prodaje se 12 državnih nekretnina, među njima i bivša ‘Mesićeva vila’ u Grškovićevoj

Bivši hrvatski predsjednik je dodao kako se očigledno radi o političkom problemu pa drži neprimjerenim sudjelovati u svemu tome. Javljajući o ovome lokalni mediji naveli su kako je bivši hrvatski predsjednik odbio to priznanje upravo zbog "slučaja i postupka gradskih vlasti prema Orhanu Pamuku te manipulacija gradskih vlasti".

Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva najprije je početkom veljače jednoglasno odlučilo prihvatiti prijedlog renomirane izdavačke kuće Buybook da se upravo Pamuka proglasi počasnim građaninom te da mu se to priznanje uruči u travnju, kada je planiran njegov posjet glavnom gradu BiH.

Nekoliko dana kasnije to isto povjerenstvo je svoju odluku preinačilo te s 4:3 glasa zaključilo kako Pamuk ne zaslužuje nagradu "jer nije dovoljno učinio za Sarajevo".

>>>Stjepan Mesić otvoreno o Agrokoru, sudu u Haagu i Vladimiru Šeksu

Iz oporbenih stranaka, koje imaju svoje zastupnike u Gradskom vijeću, odmah su reagirali upozoravajući kako je sve učinjeno pod pritiskom Stranke demokratske akcije (SDA), koja održava bliske veze s režimom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a kojega Pamuk otvoreno kritizira.

Vlasnik Bubooka Damir Uzunović ranije je u izjavi za Hinu kazao kako i od drži da je problem za vladajuću stranku u Sarajevu u tome kako Pamuk tretira Erdogana, a pritom ne razumiju kako je čuveni književnik i u Turskoj pod sadašnjom vlašću nedodirljiva veličina te kako ga se tamo poštuje zbog njegova stvaralaštva.

- Oni (SDA) brane Turke od Pamuka, kazao je Uzunović s jasnom ironijom.

Mediji u BiH zaključuju kako činjenica da je i Mesić, kao "rezervno rješenje" kojega je ponudio SDA-ov gradonačelnik Abdulah Skaka, sada odbio to očevidno kompromitirano priznanje predstavlja svojevrsni šamar svima onima koji vode grad Sarajevo.

28. siječanj 2023 23:46