Poslovna scena
StoryEditor

1000 najvećih: Tko je najviše pridonio rastu izvoza od 8,4 posto

17. Svibanj 2016.

Tvrtka  Industrius nepoznata je domaćoj poslovnoj zajednici. Ništa čudno. Praktički sve prihode ostvaruju u bijelome svijetu. Lani su njihovi inženjeri i zavarivači radili na nekoliko termoelektrana u Južnoaftičkoj Republici, a odradili su i niz poslova na gradilištima diljem Njemačke. Ta sinjska tvrtka lani je zapošljavala 276 radnika, a u Šibeniku gradi novi pogon za novih 80 zaposlenih, koji treba proraditi dogodine. Podjednako su samozatajni tekstilci iz Oroslavja, AquafilCRO, tvrtka koja posluje u sklopu talijanske grupacije Aquafil. I oni su uložili novac u moderni pogon, povećavaju broj zaposlenih i praktički cijelu proizvodnju izvoze…

Ima još takvih primjera u zajedničkoj publikaciji Fine i Lidera 1000 najvećih, koju objavljujemo ovog četvrtka uz novi broj Lidera. Ova dva predstavljaju jednu tvrtku u domaćem, drugu u stranom vlasništvu. I obje su uspješne. Osim toga, iz različitih su sektora – metalskog i tekstilnog - koji su donedavno bili sinonim za neuspjeh. A sad bi mogli biti primjeri uspješnog poslovanja, te rasta i razvoja na zdravim osnovama, konkurentni zahtjevnom svjetskom tržištu.

Kad se pogledaju rezultati poslovanja u 2015., upravo su ta dva sektora – metalski i tekstilni - razvojni motori. Tekstilci iz 1000 najvećih izvoze 92 posto proizvodnje, metalci ‘samo 71 posto. Tu je i proizvodnja strojeva i uređaja sa 84 posto izvozne proizvodnje, pa farmaceuti, brodograditelji, elektroničari, proizvođači električnih strojeva, motornih vozila i dijelova, namještajci, kemičari i nemetalci. Tvrtke iz tih sektora (zajedno s turistički orijentiranim uslužnim djelatnostima) ostvaruju više od pola prihoda izvan Hrvatske, i najzaslužnije su za lanjski rast izvoza 1000 najvećih tvrtki od 8,4 posto.

Ovdje objavljujemo popis deset tvrtki koje su ostvarile najveći neto izvoz u prošloj godini, odnosno, najveću razliku između izvezenog i uvezenog.

1000

30. travanj 2024 09:30