Poslovna scena
StoryEditor

HPB na dva dana blokirao račun Petrokemiji

27. Kolovoz 2014.

Hrvatska poštanska banka (HPB) blokirala je poslovni račun Petrokemije na dva dana, dok nije postignut dogovor koji ne bi trebao rezultirati većim materijalnim utjecajem na poslovanje, priopćeno je danas iz te kutinske kompanije.

Iz Petrokemije podsjećaju da imaju izrađen program restrukturiranja i financijske konsolidacije od 2014. do 2018. godine, koji podrazumijeva refinanciranje postojećih kredita.

Krajem svibnja HPB je potpisao pismo namjere u kojemu iskazuje podršku programu restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije, te je, uz uvjet realizacije dokapitalizacije i uspješno regulirane niže cijene plina, iskazao namjeru reprogramirati ukupni kratkoročni dug Petrokemije.

Iako je kredit HPB-a u potpunosti osiguran, banka ga je proglasila dospjelim i blokirala poslovni račun Petrokemije. Blokada je trajala dva radna dana, stoji u priopćenju kutinske tvrtke.

„Procjena Uprave Petrokemije je bila da će doći do brzog rješenja problema, a temeljeno na konstantnoj aktivnoj komunikaciji s bankom i poduzetim svim aktivnostima kako bi se spriječila daljnja eskalacija u svrhu zaštite svih sudionika. Također, postignuti dogovor bi trebao rezultirati zanemarivim materijalnim utjecajem na poslovanje Petrokemije“, navodi se u priopćenju.

Inače, danas istječe rok za drugi krug upisa novih dionica Petrokemije. U prvom krugu dokapitalizacije, koji je trajao od 7. do 21. srpnja, od ponuđenih 16,67 milijuna novih redovnih dionica, postojeći dioničari upisali su i uplatili svega 434.733 dionica.

Njima se u drugom krugu omogućuje upis i uplata dionica do 100 posto ukupnog broja dionica ponuđenih u drugom krugu, tj. do najviše 16,23 milijuna.

Uprava Petrokemije će, uz suglasnost Nadzornog odbora, u slučaju da u prvom i drugom krugu bude dosegnut prag uspješnosti od 8,33 milijuna upisanih novih dionica te ukoliko ocijeni da ekonomski nije isplativo provoditi treći krug, odlučiti da odustaje od njegove provedbe.

29. travanj 2024 10:31