Poslovna scena
StoryEditor

Jagušt ‘pao‘ zbog lošeg poslovanja i kočenja restrukturiranja

30. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Nakon što je Vlada na jučerašnjoj sjednici predložila razriješenje Josipa Jagušta sa čelne pozicije Petrokemije, te člana uprave Žarka Rijetkovića, jasno je kako su ‘pali‘ zbog neuspjelog restukturiranja ove kompanije. Nova ekipa na čelu s predloženim predsjednikom uprave Draganom Marčinkom i članom uprave Nenadom Zečevićem u tome ima iskustva, pa se u Vladi nadaju uspjehu.

Sporno poslovanje u prošlosti, neprijavljene skupe nekretnine u Londonu u imovinskoj kartici, te neaktivno sudjelovanje u restrukturiranju Petrokemije, glavne su zamjerke koje je Vlada imala prema dosadašnjem predsjedniku uprave Petrokemije, piše današnji Večernji list.

Vlada je čekala da Jagušt sam odstupi, kad se to nije dogodilo odlučila ga je smijeniti, a izvori bliski Petrokemiji govore i o tome da je smijenjen kako zbog lošeg poslovanja, tako i zbog kočenja procesa restukturiranja. Spekulira se i da je navedeno radio iz interesa kako bi se tvrtka za što manju cijenu prodala određenom ulagaču.

Dragan Marčinko, koji dolazi na mjesto predsednika uprave, dosadašnji je predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora. Karijeru je gradio u Agrokorovom Belju i PIK-u Vrbovec gdje je uspješno proveo proces restrukturiranja, a upravo to slijedi i u Petrokemiji.

Podsjetimo, Petrokemija je ovaj mjesec dokapitalizirana, najvećim dijelom od strane države i mirovinskih fondova, a sada slijedi restrukturiranje i pronalazak strateškog partnera. Među potencijalnim ulagačima, kojih ne nedostaje, nalaze se i Gazprom, Novateka, Borealis, Agrofert, Ameropa…

29. travanj 2024 04:45