Poslovna scena
StoryEditor

Kraš grupa ostvarila dobit od 2,7 milijuna kuna

31. Listopad 2013.

Kraš Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 2,7 milijuna kuna, dok je samo Kraš poslovao s neto dobiti od 110,9 tisuća kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća dostavljenog Zagrebačkoj burzi.

Kraš Grupa je u prvih je devet mjeseci ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 682,4 milijuna kuna, što je za 4,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno su ukupni konsolidirani rashodi Grupe smanjeni za 4,7 posto, na 677,5 milijuna kuna.

Izraženo u kunama, u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni su prihodi Kraš Grupe u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni za 34,8 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi manji za 34 milijuna kuna.

Tako je Kraš Grupa u prvih devet mjeseci ove godine, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije porezivanja u iznosu od 4,9 milijun kuna, što je za 806 tisuća kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit Grupe iznosi pak 2,7 milijuna kuna i veća je za 113,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uz matičnu kompaniju, Kraš Grupu čine i zagrebačka tvrtka Kraš-trgovina te osječka Karolina, kao i dvije tvrtke u BiH - Kraš trgovina iz Širokog brijega i Mira iz Prijedora te Kraševe tvrtke u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Češkoj i Slovačkoj.

Uz smanjenje potrošnje izazvane višegodišnjom krizom i visokom razinom nezaposlenosti, navodi se u Kraševom izvješću, ograničena je i prodaja konditorskih proizvoda kako na tržištu Hrvatske tako i na tržištima zemalja u regiji, dok je istodobno nastavljen rast uvoza konditorskih proizvoda.

Ipak, udio prihoda od prodaje u inozemstvu u ukupnim je prihodima povećan na 43 posto, a iz Kraša navode kako je povećan obujam izvoza na tržišta Australije, Saudijske Arabije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Kako bi održali postojeće udjele na domaćem i na tržištima CEFTA-e u uvjetima jačanja inozemne konkurencije, Kraš kontinuirano vrši prilagodbu vlastitog poslovanja novim uvjetima, posebno izmjenjenim nakon ulaska Hrvatske u EU, zaključuju iz Kraša.

28. travanj 2024 22:48