Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kraš grupa zaključila prošlu godinu s rastom prihoda od 15,2 posto

29. Veljača 2024.
Allen Halamić

Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe. Konsolidirani ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 179,89 milijuna eura što je za 23,75 milijuna eura, odnosno 15,2 posto više od ostvarenih prihoda u istom razdoblju 2022. godine. Ukupni konsolidirani rashodi veći su od prošlogodišnjih za 14,2 posto i iznose 171,47 milijuna eura. Na kraju poslovne 2023. godine Kraš grupa je ostvarila neto dobit u iznosu od 6,72 milijuna eura što je za 1,88 milijun eura, odnosno 38,9 posto više od neto dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine. 

- Objavljeni nerevidirani rezultati pokazuju stabilnost poslovanja. Zadovoljni smo što je u prošloj godini nastavljen rast Kraš grupe, a posebno jer smo u izazovnim vremenima uspješno pokrenuli investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna eura. Riječ je o modernizaciji i automatizaciji proizvodnih pogona u naših pet tvornica od kojih je tijekom 2023. ugovoreno 15,4 milijuna eura, što je porast u odnosu na prošlu godinu od 32 posto. Pozitivno poslovanje omogućilo nam je i podizanje materijalnih prava zaposlenicima pa je prosječna bruto plaća prošle godine rasla 9,6 posto.

Globalni su izazovi nažalost kroz posljednjih nekoliko godina postali pravilo, a ne iznimka te smo i mi u ovoj godini suočeni s jednim od najvećih rasta cijena kakaovca u posljednjih gotovo 50 godina. S obzirom na to da je riječ o iznimno važnoj sirovini za cijelu konditorsku industriju, s oprezom gledamo na ovu godinu. Naš fokus ostaje prilagodba aktivnosti s obzirom na situaciju te nastavak ulaganja u proizvodnju kako bismo zadržali te ojačali poziciju jednog od najvećih konditorskih proizvođača na području jugoistočne Europe - izjavio je Allen Halamić, predsjednik Uprave Kraša.

Rast volumena prodaje konditorskog asortimana 

Na domaćem je tržištu ostvarena veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 3,9 posto, dok je izvoz u zemlje regije rastao za 5,8 posto.  

U ukupnim su prihodima tako ostvareni prihodi od prodaje u iznosu od 171,66 milijuna eura, ostali poslovni prihodi iznose 7,4 milijuna eura, a financijski prihodi 833 tisuće eura.  

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 94,3 milijuna eura što je za 12,8 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 75 milijuna eura što je 13,4 posto više u odnosu na prošlu godinu. 

EBITDA u visini od 17,98  milijuna eura 

Kroz snažan fokus aktivnosti na optimizaciji internih resursa i racionalizaciji svih segmenata rashoda ostvarena je niža stopa rasta rashoda u odnosu na prihode i veća dobit pa je tako ostvarena EBITDA u visini od 17,98 milijuna eura te je veća za 3,83 milijuna eura ili 27,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. EBITDA marža iznosi deset posto i veća je za 0,9 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.  

26. travanj 2024 08:50