Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Željko Brigljević - Moj poduzetnički recept za lihvarenje bankara

05. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Nije klaster, zadruga ni udruga. Novi neologizam koji se globalno pretvorio u poslovni model koji primjenjuju ambiciozne tvrtke zove se koopeticija – kooperativna konkurencija

Da je riječ o novom trendu koji bi mogao promijeniti dosadašnje poimanje konkurentskih odnosa na tržištu, pokazuje i činjenica da o koopeticiji zasad postoji vrlo malo istraživanja i primjera, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno, u novom broju Lidera u temi tjedna piše Željka Laslavić.

Krenuli ste u poduzetničku avanturu i otvarate poduzeće, obrt ili OPG? Za vas je idealan vodič za poslovanje s bankama za poduzetnike u kojem se nalazi recept za lihvarenje banaka koji je za vas napisao poduzetnik Željko Brigljević, osnivač tvrtke MakroMikro.

Gordana Gelenčer analizirala je poruke upućene s nedavno održane HDZ-ove međunarodne konferencije „Hrvatska i EU: razvojna politika 2015. – 2020“. Između mnogih najvažnija je ona kako se nikakav program neće provesti bez političkoga konsenzusa. U istom tekstu možete pročitati i kojih to deset točaka dogovora za rast konkurentnosti i izvoza predlaže Lider.

Inovacije nastaju kad vas nešto tišti ili žulja. Darija Tabulov-Truta donosi priču o poduzetniku Marselu Čuljku koji je zbog stalne borbe s konobarima razvio inovativan i u Europi jedinstven samoposlužni ledomat.

Kata Pranić u novom broju Lidera piše zašto je Mohamed Radwan Joukhadar, vlasnik Medical Intertradea, odlučio investirati u Vukovar iako bi mu iz logističkih, manipulativnih i kadrovskih razloga bilo mnogo jednostavnije uložiti 10,5 milijuna eura u novu tvornicu lijekova u Svetoj Nedelji.

Britanska banka Barclays objavila je godišnji gubitak od 174 milijuna funti, što je posljedica rezervacija za očekivane kazne zbog sudjelovanja u namještanju deviznog tržišta i sličnih nepodopština. Da nije tih izvanrednih stavki, dobit bi joj bila 5,5 milijardi funti. Koje je sve krive korake napravila banka piše Vanja Figenwald.

Ista autorica donosi priču o McDonald‘su, lancu restorana brze hrane koji nije ostao imun na krizu ali i galopirajući trend zdrave prehrane. Taj simbol globalnog kapitalizma lani je ubilježio pad prodaje prvi put nakon 12 godina.

U novom broju Lidera donosimo i poseban prilog „Prehrambena industrija“.

28. travanj 2024 23:25