Poslovna scena
StoryEditor

Što će utjecati na cijenu soje?

29. Studeni 2012.

Ekonomski pregled prošlog tjedna je oslabio radi povećanja sumnji vezanih za ‘fiskalnu liticu‘ u SAD-u radi otežanih pregovora predsjednika Obame da bi se izbjegla recesija iduće godine.

Manjak vidljivosti europskog budžeta je također vršio pritisak na europsku burzu i podupirao jačanje američkog dolara. Uz fokus na osnove, američki sojin kompleks je trpio radi otkazivanja 10 tereta od strane Kine, u ekvivalentu od 600.000 T soje. Male količine soje za preradu ograničavaju interes za kupnjom, iako je tjedni izvoz bio u skladu s očekivanjima. Očito su pozitivni vremenski uvjeti također pozitivno djelovali na južni dio. Dakle, argentinski farmeri su posijali 22% očekivanih, ukazujući time na dobar ritam - unatoč malim odgodama u usporedbi s prošlom godinom. Ukupna površina zasijana sojom bi mogla iznositi 18,67 miliona hektara - a to bi značilo veliki napredak.

Samo bi nekoliko brazilskih mjesta početkom idućeg tjedna moglo biti zahvaćeno suhim vremenskim uvjetima. Međutim, prema predviđanjima CONAB-a (Nacionalnog poduzeća za nabavu) se predviđa iznos lokalne proizvodnje iznad 81 MT, koja se može postići samo ako vremenske prilike i dalje ostanu pogodne. Vezano za biljno ulje, uz soju su se vezale glasine prema kojima će velika količina korištene sojine sačme dovesti do stvaranja zaliha/rezervi.

Mišljenje:Sojin kompleks je sa završetkom godine imao posljedice radi „utrke za profitom“ - operateri se boje smanjivanja potražnje u slučaju da se globalna ekonomija ne stabilizira. Međutim, velike tenzije između Izraela i njihovih susjednih zemalja će uzrokovati porast cijene sirove nafte, pa tako i cijene biljnih ulja.Poticajni čimbenici za rast cijene soje:- Temeljni čimbenici su oskudni- Dobra potražnja za sojinom sačmom- Velike tenzije na Srednjem istoku koje podupiru rast cijene sirove nafte

Nestimulirajući čimbenici za rast cijene soje:- Jak američki dolar- Prodaja robe od strane robnih fondova, povezano sa zabrinutošću o potražnji- Dobra količina usjeva u Brazilu (prema CONAB-u više od 81 miliun T)- Potencijalno smanjenje potražnje za sojom

Radi prošlotjednog praznika u SAD-u četvrtak i većini dijelova i u petak, cijene su rasle više radi utjecaja slabog trgovanja na burzi nego od bilo kakvog novog trenda na tržištu. Cijena kukuruza je prošli tjedan završila na višoj razini te je u petak narasla uslijed boljeg no očekivanog izvoza kukuruza. Također je postojao i pritisak zbog odgode sjetve kukuruza radi vremenskih prilika u pojedinim područjima Argentine. Na tim područjima se pojavilo dosta kiše - s jedne strane je to dobro za vlažnost tla, a s druge strane to nije dobro za farmere koji na poljima pokušavaju zasijati kukuruz. Trenutno je sjetva u Argentini za oko 10% u zaostatku od prošle godine te se špekulira da bi daljnje odgode mogle farmere primorati da umjesto kukuruza siju soju jer se ona može sijati i kasnije. Nastavno na cijene - stručnjaci u SAD-u su mišljenja da u narednih nekoliko mjeseci postoji ograničena mogućnost za silazni trend cijene kukuruza. Potrošnja od strane SAD-a i potražnja za kukuruzom bi trebala održavati cijene stabilnim do visokim.

Cijena soje je prošli tjedan, radi uglavnom jako velikog izvoza sojinog ulja i soje, završila na višoj razini . Nije potrebno dodati da nije moguće izvesti velike količine sojinog ulja bez prerade soje. Neki stručnjaci smatraju da Ministarstvo poljoprivrede SAD-a predviđa premali izvoz sojinog ulja te, ako je to točno, će se morati preraditi veća količina soje te će potražnja za sojom porasti. Naravno, kada se prerađuje soja radi rekordnog izvoza sojinog ulja, također se dobije i sojina sačma te bi potražnja za izvozom sojine sačme morala porasti kako bi se potrošila dodatna ponuda ili bi moglo doći do pada cijene sojine sačme. Međutim, u proteklim tjednima, kada je cijena sojine sačme nešto pala, činilo se da uvijek postoji neki kupci koji čekaju da pokupuju nešto zaliha. Svjetska ponuda proteinske sačme je ove godine poprilično oskudna za sve proteine, tako da je teško predvidjeti da će cijena sojine sačme dodatno padati - barem dok se početkom 2013. ne pojave neki proizvodi iz Južne Amerike.

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

30. travanj 2024 12:33