Financije
StoryEditor

Cijene više nemaju veze sa stvarnošću

26. Listopad 2022.

Analitičari uglednih međunarodnih financijskih institucija poput Svjetske banke ili Europske središnje banke dvije trećine visoka rasta inflacije u ovoj godini pripisuju šokovima u opskrbi energijom, a preostalu trećinu inflacije, kažu, prouzrokuju i dalje prisutni poremećaji u globalnome nabavnom lancu.

Kad bi bilo (samo) tako, u ovom bismo trenutku gotovo mogli proglasiti kraj serijala rasta cijena i globalno i lokalno. Potkraj prošlog tjedna cijena plina na svjetskim burzama bila je 26 posto niža nego tjedan prije; nedavno ograničenje ponude cijenu nafte nije podignulo na više od 92 dolara po barelu; cijene raznih metala u padu su i dvadesetak su posto niže nego što su bile u istome tjednu prošle godine; cijene brodskih vozarina padaju već mjesecima… Međutim, inflacija u Europi, a, naravno, i u Hrvatskoj, i dalje raste. Kako to?

To što su se europska skladišta plina gotovo dupkom popunila i što su cijene prirodnog plina u Europi pale ispod sto eura po megavatsatu, što je smanjilo zabrinutost zbog nestašica, to više što se Europi više ne najavljuje iznimno hladna zima, nego, naprotiv, prosječno topla, u ovom bi trenutku bilo nešto što bi trebalo smirujuće djelovati na cijene.

No je li to samo po sebi dovoljno dobra vijest u odnosu na medijsko raspirivanje straha od uporabe ‘prljave bombe‘ u Ukrajini, štoviše, globalnoga nuklearnog rata? Uloga medija u kreiranju inflacijskih očekivanja, a samim time i u ostvarenju tih očekivanja, inače, priča je za sebe, ali o tome drugom prilikom. Zasad spomenimo samo reakcije domaćih medija na ovotjedno poskupljenje dizelskoga goriva: ‘Cijene će poletjeti u nebo, jedno jaje stajat će jedan euro‘.

Pogonjene globalnim i lokalnim strahovima, rizicima i neizvjesnostima, cijene su se ‘odlijepile‘ od stvarnosti. Jedino u što se još možemo uzdati da će ih natrag prizemljiti jest neoboriva stara istina da cijene pojedinih vrsta robe i usluga mogu rasti samo do granice do koje ih je potrošač spreman (bolje rečeno – može) platiti.

Cijeli članak možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 11:51