Poslovna scena
StoryEditor

Viadukt povećao prihode za 33,3 posto

25. Srpanj 2012.

Grupa Viadukt u prvom je polugodištu ove godne ostvarila neto dobit u iznosu od 3,4 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani imala gubitak od 57,4 milijuna kuna, objavila je ta građevinska kompanija u polugodišnjem financijskom izvješću.

Ukupni su prihodi grupe Viadukt u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 404,03 milijuna kuna, što je povećanje za 33,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi rasli sporije, za 11,2 posto, na 400,65 milijuna kuna.

"Prvo polugodište 2012. obilježilo je povećanje realizacije na postojećim projektima, kao i ugovaranje nekoliko značajnih novih projekata, te konačno raskid ugovora za izgradnju mosta Pelješac", navodi se u izvješću.

Također se ističe kako je do povećanja realizacije došlo prvenstveno zbog konačnog riješenih formalno-pravnih i projektno-tehničkih problema na više gradilišta, a koji zbog blokade odlučivanja u investitorskim tvrtkama pod državnom ingerencijom, nisu bili adekvatno rješavani u zadnje dvije godine. To se, navode, prije svega odnosi na Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste.

"Ugovor za most Pelješac je nakon mukotrpnih pregovora raskinut uz postignutu nagodbu o plaćanju stvarnih troškova koje su izvođači radova imali na dosadašnjoj realizaciji tog projekta, te su Viaduktu priznati troškovi u iznosu od 100,8 milijuna kuna (s PDV-om)", ističu iz Viadukta.

Upozoravaju i kako je, zbog i dalje izuzetno usporenog odlučivanja u investitorskim tvrtkama, glavni problem s kojim se susreću nelikvidnosti, odnosno neplaćanja ili vrlo odgođenog plaćanja naručenih i izvršenih radova, ali i kako unatoč tomu Viadukt uredno isplaćuje plaće, poreze, doprinose, te redovno izvršava obveze prema bankama i leasing kućama.

Iz Viadukta naglašavaju da se kontinuirano radi na racionalizaciji i smanjenju troškova, pa su primjerice i bruto plaće zaposlenih već godinu dana, nakon suglasnosti radničkog vijeća i potpisa sporazuma sa sindikatima, u režimu smanjenja od 20 posto prema kolektivnom ugovoru.

Iz Viadukta navode i sedam značajnih projekata koje su, pobjedom na javnim natječajima, ugovorili - koncesija na Zračnoj luci Zagreb, zajedno s francuskim partnerima Bouygues i ADPM, kolektor u Puli, granični prijelaz Klek, terminal za rasute terete u Luci Ploče, most Menar u Alžiru, novi cestarinski prolaz lvanja Reka te obnovu dijela autoceste Zagreb-Macelj.Ističu također kako je ta tvrtka još prije nekoliko godina započela s provedbom dva strateška cilja - značajnijeg izlaska na strana tržišta i nove djelatnosti.

30. travanj 2024 21:35