Aktualno
StoryEditor

Abeceda propadanja (7): Od Stipić nekretnina do dviju željezara

21. Ožujak 2019.

STIPIĆ NEKRETNINE

Tvrtka Zlatka Stipića, koji je bio jedan od većih građevinara u vrijeme nekretninskog buma, brisana je nakon skraćenog stečajnog postupka. Stipić danas posluje preko tvrtke Konos construction, koja ostvaruje gubitke, a suvlasnik je i još jednoga gubitaša, Centra Bundek.

TLM

Nakon dugogodišnje agonije stečajni postupak u ‘šibenskom divu‘ pokrenut je 2016. i završen u svibnju prošle godine. Tvrtka sad pod novim uvjetima radi u okrilju i pod imenom slovenskog Impola.

TRINA SOLAR (SCHWEIZ)

Švicarski proizvođač solarnih panela u 2013. je u Hrvatskoj ostvario 406 milijuna kuna prihoda, a 2016. brisan je iz Sudskog registra.

TŽV GREDELJ

Ogledni primjer propadanja zbog prevelike vrijednosti lokacije. Stečaj u Tvornici željezničkih vozila otvoren je još 2012., u međuvremenu je tvrtka preseljena na periferiju. Sve vrijeme kako-tako radi, ali bez izgledne budućnosti.

VIADUKT

Stečajni postupak je u tijeku, imovina je na rasprodaji, prodaje se i udjel u MZLZ-u, koncesionaru Zračne luke ‘Franjo Tuđman‘, ali na prvoj dražbi nije prodan.

VJESNIK

Tiskara još uvijek posluje kao ‘reliquiae reliquiarum‘ nekad najveće novinske kuće u široj regiji. Nakon izvlačenja niza izdanja od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, 2012. je ugašen i dnevni list Vjesnik.

YINGLI

Tvrtka u vlasništvu luksemburške tvrtke Yingli Green Energy osnovana je 2013., te je godine ostvarila … mil. kn prihoda, a sljedeće godine pokrenut je likvidacijski postupak, koji je završen 2015. brisanjem iz Sudskog registra.

ZAGORJE-TEHNOBETON

Od perjanice građevinske industrije, preko niza afera i uhićenja čelnika Miroslava Bunića, varaždinska tvrtka došla je još 2014. do predstečajnog postupka, koji traje i danas. U međuvremenu je za jedinog vlasnika ZTB-a, tvrtku Zagorje, stečaj otvoren u travnju 2018.

ŽELJEZARA SISAK

Pokazna priča hrvatske pretvorbe i privatizacije: od nekadašnjega giganta do 20-ak zapooslenih, kroz mučnu pretvorbu, privatizaciju i seljenje od jednog do drugog vlasnika i prekidanje proizvodnje. Sad životari u talijanskom vlasništvu pod nazivom ABS Sisak.

ŽELJEZARA SPLIT

U 2007. ostvarila je više od pola milijarde kuna prihoda i poslovala pozitivno. Nakon desetljeća agonije i vlasničkih promjena završila je u 2012. u stečaju, koji je dovršen 22. rujna 2018. brisanjem iz Sudskog registra.

14. srpanj 2024 16:30