Tržište kapitala
StoryEditor

HBOR: Od 2,7 milijardi odobrenih kredita, 2 milijarde za izvoznike

29. Kolovoz 2014.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvom je polugodištu ostvarila pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna, objavili su danas iz HBOR-a koji je u prvih šest mjeseci odobrio 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna.

Kako se navodi u priopćenju HBOR-a, u prvom su polugodištu prihodi iznosili 472,4 milijuna kuna, a rashodi 377,7 milijuna kuna te je ostvaren pozitivan financijski rezultat u iznosu od 94,7 milijuna kuna.

HBOR je u prvom polugodištu odobrio 479 kredita ukupne vrijednosti 2,7 milijardi kuna, od čega se 42 posto sredstva odnosilo na financiranje investicija, ističu iz HBOR-a.

Kako bi se umanjio trend pada kreditne aktivnosti koji je započeo krajem 2013. godine, a koji za prvo polugodište ove godine u odnosu na isto razdoblje lani iznosi 30 posto, produženo je trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za investicije u poljoprivredi i ribarstvu, industriji, turizmu, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti do kraja 2014. godine, naglašavaju iz HBOR-a

Nastavljeno je, dodaju, i s provođenjem modela podjele rizika s ciljem poticanja poslovnih banaka na snažnije financiranje gospodarstva, a donesena je i mjera privremenog produljenja roka otplate kredita odobrenih po programima "Likvidnost", "Priprema izvoza" i "Kreditiranje proizvodnje" i to za dodatne dvije godine.

Iz HBOR-a ističu da je od ukupno 2,7 milijardi odobrenih sredstava 2 milijarde kuna odobreno izvoznicima.

Zamjetno je povećanje interesa hrvatskih izvoznika za izdavanjem činidbenih garancija te je tako u prvom polugodištu ove godine izdano garancija u vrijednosti od gotovo 98 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se i kako HBOR ima značajnu ulogu u provođenju Akcijskog plana podrške izvozu 2014.- 2015., a kojeg je Vlada usvojila u svibnju ove godine.

U okviru predviđenih aktivnosti HBOR je između ostalog izmijenio i pojedine kreditne programe, a iz Banke navode kako je po programu kreditiranja pripreme i naplate izvoznih poslova uvedena povoljnija kamatna stopa za izvoznike početnike (gospodarstvenici koji prvi put uopće izvoze ili prvi puta izvoze na određeno strano tržište ili prvi puta izvoze novi proizvod ili uslugu).

Također je po programima "Gospodarstvo", "Malo i srednje poduzetništvo" i "Nova proizvodnja", u slučajevima gdje investicijska studija ukazuje potrebu dulje ročnosti, omogućeno kreditiranje na rok do 17 godina uključujući 4 godine počeka.

Kroz poslove osiguranja izvoza, koje HBOR provodi u ime i za račun Republike Hrvatske, u prvoj polovici godine osigurano je 458,68 milijuna kuna izvoznih poslova i isplaćeno 7 odšteta u iznosu od 2 milijuna kuna, navode iz HBOR-a koji je danas objavio polugodišnje financijsko izvješće.

29. travanj 2024 06:18