Tržište kapitala
StoryEditor

PBZ postaje prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u COSME programu

17. Veljača 2017.

Sljedećeg utorka najavljeno je potpisivanje Ugovora o jamstvu iz COSME programa – EU programa za konkurentnost malih i srednjih poduzeća između Privredne banke Zagreb (PBZ) i Europskog investicijskog fonda (EIF).

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postaje prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u COSME programu. U okviru COSME-a strukturirana su tri nova kredita namijenjena financiranju investicija mikro te malih i srednjih poduzetnika te financiranju obrtnih sredstava mikro klijenata. S obzirom da su pokriveni jamstvom Europske komisije posebna prednost kredita strukturiranih iz COSME programa ogleda se u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja.

Ugovor će ispred EIF-a potpisati g. Roger Havenith, Deputy Chief Executive, a ispred PBZ-a g. Božo Prka, predsjednik Uprave Banke. Na svečanom potpisivanju Ugovora bit će nazočan i g. Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj.

PBZ će u okviru COSME programa u sljedeće tri godine navedenom segmentu klijenata plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna (oko 45,7 milijuna eura).

>>>PBZ revidirao procjenu rasta hrvatskog BDP-a za 2016. na 2,7 posto

23. lipanj 2022 19:08