Aktualno
StoryEditor

U Kopačkome ritu gradi se pontonsko pristanište vrijedno 11 milijuna kuna

18. Svibanj 2018.

U Parku prirode Kopačkome ritu u petak je predstavljen projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadašu vrijedan 11 milijuna kuna.

Projekt se financira novcem iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“- Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Prihvatljivi troškovi projekta iznose malo više od 11 milijuna kuna, a njegova provedba predviđena je do 2021. godine, rekla je voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Ružica Marušić.

>>>Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti među najbogatijima u Europi

"Ovim projektom Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu. Projektom izgradnje nove infrastrukture pristaništa i razvojem novih edukativnih sadržaja omogućit ćemo veću fluktuaciju posjetitelja, a nabava novog izletničkog elektrobroda i čamaca na solarni pogon pružit će posjetiteljima potpuno novi doživljaj flore i faune u ovom parku prirode", rekla je voditeljica Odsjeka tajništva Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Vesna Hrvojević.

Voditelj projekta Dražen Pašuld objasnio je kako je riječ o potpuno novom pristaništu pontonskog tipa, zbog čega vodostaj više neće utjecati na pristajanje, ukrcaj i iskrcaj putnika. Ugovor o dodjeli novca između Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova potpisan je u listopadu prošle godine.

>>>Izmjene zakona: 3 posto prihoda od svake ulaznice za nacionalne i parkove prirode u državni proračun

Zadovoljstvo projektom izrazili su Željko Cickaj, načelnik općine Bilja na čijem je području Kopački rit, i ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Tomislav Bogdanović.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth istaknula je važnost razvoja kontinentalnog turizma u županiji te je dodala da takvi projekti izravno utječu na poboljšanje ponude i veću atraktivnost županije.

20. travanj 2024 12:26