Biznis i politika
StoryEditor

Janaf diplomatski odbija prijedlog Mađarske za jeftinijim transportom nafte

22. Prosinac 2022.

Jedna od tema koje su u ponedjeljak otvorene na sastanku ministara energetike u Bruxellesu bio je prijedlog kojeg je iznio mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto, kako je to novinarima prenio hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, po kojem bi bilo ‘dobro da Janaf proširi svoje kapacitete i da Europska komisija propiše kolike bi trebale biti tarife za transport nafte‘. Drugim riječima, Mađarska je na tom sastanku pokušala postići što nižu cijenu za transport nafte preko Janafa. 

Filipović je izjavio da Janaf već sada može zadovoljiti sve potrebe Mađarske i Slovačke što se kapaciteta tiče, da je Hrvatska spremna biti partner tim dvjema zemljama, da su uvjeti na tržištu jednaki za sve kako bi se osigurala poštena konkurencija te da se svi koji žele uvoziti naftu preko Janafa trebaju javiti upravi toga poduzeća i s njom se dogovoriti oko cijene.

Iako sami nemamo namjeru uvoziti naftu, upitali smo Janaf kako komentira mađarski prijedlog. Iz diplomatski sročenog odgovora iz te kompanije možemo samo zaključiti da mađarski prijedlog za nju nije prihvatljiv. 

- Uvjeti pristupa naftovodnom sustavu i ciljevi politike cijena transporta nafte definirani su Pravilnikom o utvrđivanju cijena transporta nafte naftovodnim sustavom Janafa. Istim Pravilnikom definirana su i osnovna načela metodologije za utvrđivanje cijena transporta nafte te terminski plan utvrđivanja cijena transporta nafte. Pravna i fizička osoba koja podnosi zahtjev za pristup naftovodnom sustavu Janafa mora ispunjavati tehničke uvjete pristupa utvrđene Tehničkim uvjetima za pristup transportnim kapacitetima Janafa, važećim u trenutku podnošenja navedenog zahtjeva sukladno Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata. Posebno ističemo kako metodologija za utvrđivanje cijena transporta osigurava jednak tretman prema svima te nije vezana za pravne osobe, nego za dionice naftovoda - poručeno nam je iz Janafa.   

Mađarska je u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije u kojem je dogovorena zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem uspjela dobiti izuzeće koje još nije prisiljena iskoristiti, budući da najveći dio ruske nafte do nje još uvijek dolazi naftovodom Družba. No u slučaju prekida isporuke preko tog naftovoda Janaf bio joj bio jedina alternativa. Prema onome što je izjavio ministar Filipović, ove je godine Mađarska preko Janafa uvezla manje od milijun tona nafte. 

26. travanj 2024 13:45