Biznis i politika
StoryEditor

Oxford Economics: BAT godišnje stvara čak 1,3 milijardi kuna doprinosa hrvatskom BDP-u

20. Rujan 2022.
Ekonomski doprinos BAT-a Hrvatskoj, Josip Lozančić, Maruška Vizek, Pete Collings, Zvonko Kolobarafoto Ratko Mavar

Piše: Roko Kalafatić

Nakon što je utvrđeno da je BAT u pet godina od preuzimanja TDR-a postao jedan od najvećih investitora u Hrvatsku, odgovoran za petinu stranih investicija u zemlju u tom razdoblju, ugledni Oxford Economics je u najnovijoj studiji prezentiranoj danas u zagrebačkoj Laubi pokazao zanimljive podatke.

BAT je hrvatskom BDP-u doprinio s 1,3 milijardi kuna, dakle njihovo je poslovanje generiralo čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske. 

Tvrtka od preuzimanja TDR-a kontinuirano investira, povećava proizvodnju, izvoz i zaposlenost u zemlji, a u drugoj je polovici protekle godine pokrenut novi investicijski ciklus od preko 600 milijuna kuna usmjeren ka proizvodnji i distribuciji novih kategorija proizvoda. Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegla gotovo 5,3 milijardi kuna.

– BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu iz kojeg upravljamo sa osam tržišta Adria regije.  Ponosni smo što je Hrvatska i naša Adria regija prepoznata kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra za sve naše dionike – izjavio je na današnjem predstavljanju Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria regije.

Iz Oxford Economicsa napomenuli su da će nove investicije u tehnološki napredne proizvode dodatno povećati doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnutih 1,3 milijardi kuna, a prvi efekti procjenjuju se na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa godišnje.

– Kao veliki investitor u Hrvatskoj upravo u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir koji regulira spomenute kategorije i omogući potrošačima pravo na informiranje. Druga stvar koja nam je važna za osiguravanje kvalitetnog okruženja za poslovanju u Hrvatskoj je donošenje trošarinskog kalendara koji osigurava predvidljivost – dodao je Kolobara. 

Tvornica u Kanfanaru ključna za održivu budućnost 

BAT svojim direktnim i indirektnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava čak 6071 radno mjesto u raznim sektorima, a direktno je u kompaniji na kraju 2021. godine bio zaposlen 1.491 djelatnik. Također, ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. godini dosegnula je 644 milijuna kuna. 

– Važnost tvornice u Kanfanaru za BAT grupu raste, osobito jer je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za brend NEO, naš proizvod iz kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Ta je proizvodnja ključna u našoj izgradnji održive kompanije budućnosti i smanjenju štetnog utjecaja na potrošače te u našoj misiji izgradnje Boljeg sutra za sve dionike (A Better Tomorrow™).

Naš globalni cilj je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU – izjavio je Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije.

BAT-ovo je poslovanje izuzetno važno za hrvatsko gospodarstvo, a pogotovo zbog snažno pozitivnog utjecaja na izvoz, s obzirom da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, ali i da se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire. Njihov je doprinos državnom proračunu prošle godine dosegnuo čak 3,5 milijarde kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda.

25. travanj 2024 04:22