Biznis i politika
StoryEditor

Rusija neće izvoziti naftu po cijeni nižoj od troškova proizvodnje

21. Srpanj 2022.
ruska nafta

Rusija neće izvoziti naftu na svjetsko tržište ako njezina cijena bude niža od troškova proizvodnje, prenijela je novinska agencija Interfax izjavu potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka.

Američka ministrica financija Janet Yellen zalaže se za ograničenje cijena nafte kako bi se Moskvi otežalo financiranje vojnih operacija u Ukrajini, a o njezinom prijedlogu raspravlja skupina sedam vodećih gospodarstava svijeta G7.

Predloženi mehanizam predviđa zabranu osiguranja i transporta nafte čija cijena premašuje određenu razinu. Zasada nije poznato koliki bi bio plafon. 

- Budu li te cijene o kojima govore niže od troškova proizvodnje nafte, onda Rusija, naravno, neće plasirati takvu naftu na svjetska tržišta. To jednostavno znači da nećemo poslovati s gubitkom - rekao je potpredsjednik ruske vlade u srijedu za televiziju Channel 1, prema Interfaxu.

Neimenovani američki dužnosnici tvrde da je cilj odrediti cijenu koja će pokrivati granični trošak proizvodnje kako bi se Rusiju potaknulo da nastavi s izvozom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima u srijedu da će cijene nafte skočiti u nebo ako se cijena ograničiti, napominje Reuters.

Brazil, Kina, Indija i neke afričke i bliskoistočne zemlje povećale su uvoz energenata iz Rusije, koja ih prodaje uz velike popuste u odnosu na cijene na svjetskim tržištima budući da su mnoge europske rafinerije prestale kupovati rusku naftu.

SAD očekuje da će cijena ruske nafte biti ograničena do prosinca, kada bi na snagu trebao stupiti embargo EU-a, izjavio je u srijedu na skupu u Aspenu zamjenik ministrice financija Wally Adeyemo. 

03. listopad 2022 01:14