Konferencije i edukacije
StoryEditor

Još tjedan dana traje natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić‘ za najbolje radove novinara

21. Listopad 2022.
foto Ratko Mavar

Ostalo je još sedam dana za prijavu na natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić‘ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo.

Nagrada Hrvoje Mateljić dodjeljuje se za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanom ili digitalnom mediju, za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) i za najbolje radove o gospodarstvu mladog novinara do 29 godina.

Na natječaj koji traje do 28. listopada, kandidati se mogu prijaviti sami, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi u svakoj kategoriji u obliku posebnog priznanja i novčanom iznosu od 10.000 kn. O nagradi odlučuje žiri sastavljen od uglednih novinara i urednika gospodarskih redakcija te stručnjaka iz gospodarstva.

Svečana dodjela nagrade održat će se 29. studenoga u Novinarskom domu u Zagrebu.

Nagradu je Lider utemeljio u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića. Osim što se njome želi sačuvati uspomena na Hrvoja, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu.

Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama.

Nagrada se dodjeljuje u 3 kategorije:

novinaru za najbolje novinske priloge o gospodarstvu objavljenje u tiskanom ili digitalnom mediju

novinaru za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV)

za najboljeg mladog novinara, do 29 godina, za novinarske radove o gospodarstvu

Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi u svakoj kategoriji u obliku posebnog priznanja i novčanom iznosu od 10.000 kuna.

1.) Uvjeti prijave za novinske priloge objavljenje u tiskanom ili digitalnom mediju

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici novina ili internetskih portala s gospodarskim rubrikama ili specijaliziranih za gospodarstvo.

Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju u prijašnje tri godine objavljena najmanje 24 novinska priloga o gospodarskim temama te ostvaren prihod od novinarstva.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Prijave i radovi se šalju elektronskim putem u PDF formatu.

Prijavnica mora sadržavati:

– ime i prezime

– podatke za kontakt

– naziv matične redakcije

– najviše 5 najboljih radova od 1. studenoga 2021. do 15. listopada 2022. prema ocjeni autora uz podatke o datumu i mjestu objave

2.) Uvjeti prijave za radove emitirane na elektroničkim medijima (TV, radio)

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici televizijskih, radijskih i digitalnih medija na kojima se emitiraju emisije koje uključuju gospodarske teme ili specijalizirane za gospodarstvo.

Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju u prijašnje tri godine emitiranih najmanje 18 novinarskih radova o gospodarskim temama te ostvaren prihod od novinarstva.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju. Prijave i radovi se šalju elektronskim putem ili na digitalnom mediju u jednom od standardnih digitalnih formata (mp3, mp4, mpeg…)

Prijavnica mora sadržavati:

– ime i prezime

– podatke za kontakt

– naziv matične redakcije

– najviše 5 najboljih radova od od 1. studenoga 2021. do 15. listopada 2022. prema ocjeni autora koji uključuju: prilog, reportažu, intervju, studijsku rubriku, reportaža + razgovor ili emisiju (ukoliko se radi o autorskoj emisiji…ne uključujući mozaične) uz podatke o tome gdje i kada je rad objavljen

3.) Uvjeti prijave za nagradu za najboljeg mladog novinara (do 29 godina)

Na natječaj se mogu prijaviti zaposleni, slobodni ili honorarni novinari i vanjski suradnici televizijskih, radijskih i digitalnih medija, novina ili internetskih portala s gospodarskim rubrikama ili specijaliziranih za gospodarstvo.  Uvjet je da novinar ili novinarka koji žele sudjelovati na natječaju imaju do 29 godina te prate gospodarske teme.

Kandidati se na natječaj mogu prijaviti osobno, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju.

Prijavnica mora sadržavati:

– ime i prezime

– podatke za kontakt

– naziv matične redakcije

– najviše 5 najboljih radova od od 1. studenoga 2021. do 15. listopada 2022. prema ocjeni autora uz podatke o datumu i mjestu objave.

Radovi se šalju e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na digitalnom mediju poštom na adresu: Lider media, Trg žrtava fašizma 6, 10 000 Zagreb s naznakom ‘Za natječaj za dodjelu Nagrade Hrvoje Mateljić’.

23. svibanj 2024 13:16