Lider trend
StoryEditor

Što čitati ovoga tjedna?

18. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Što biljke čuju, koje boje vide, smetaju li im dodiri ili vape za njima, kakvog se rasporeda pokušavaju pridržavati te još mnogo pitanja o čudesnom svijetu biljaka svoje odgovore dobila su u djelu Što biljke znaju dr. Daniela Chamowitza.

 Na temelju najnovijih znanstvenih istraživanja u genetici taj svjetski priznati biolog objašnjava kako mnogo toga zajedničkoga imaju ljudi i primjerice suncokreti i hrastovi. Razmatrajući osjetilo sluha, dodira, mirisa, vida pa čak pamćenje, dr. Chamowitz dočarava koliko su biljke svjesne svog okoliša. Dokazuje, među ostalim, da biljke znaju što je gore, a što dolje, da znaju kad su susjedne biljke izložene napadu gladnih buba te objašnjava uživaju li kad im, recimo, puštate Led Zepellin.

Što biljke znajuNiel ChamowitzPlanetopija Zagreb, 2013.

Izdanje koje računa na dizanje samopouzdanja čitatelja svakako nađe svoje mjesto na tržištu.Plan je i Eme Sargent i Tima Fearona, autora knjige Vještina razgovora, zato jasan: imaju golemu ciljanu publiku jer znaju da se svatko od nas osjeća nesigurno u pojedinim situacijama kao što je primjerice ulazak u prostoriju punu nepoznatih osoba. Zato nude strategija koje pomažu pri opuštanju i dobivanju osjećaja kontrole, ali i ideje za započinjanje razgovora, održavanje komunikacije i izgradnju veze sa sugovornikom. Nude i tehnike za svladavanje nesigurnosti. Tko pobijedi nervozu, može se, navodno, osjetiti dovoljno samopouzdanim da savlada i najteže prepreke.

Vještina razgovoraEma Sargent i Tim FearonVeble commerce, Zagreb 2013.

Nova Bridget Jones sa psima umjesto vinom! Taj je sladunjavi opis zabavnog, toplog i ženskastog romana britanske književnice Lucy Dillon osvanuo u časopisu Stylist. Ali doista, treba mu vjerovati. Pravo chick-lit štivo osvaja knjigoljupce željne dobrih vibracija koje slijede i nakon najtežih tragedija. Simpatična heroina ovaj se put zove Juliet, a povukla se u sebe nakon gubitka supruga. Pobjegla je od svega....Da bi izvukla Juliet iz njena kućnog čemera, majka je zamoli da svakodnevno njezinu labradoricu Coco u šetnju. To je bio početka Julietine karijere šetačice pasa. Uskoro se broj pasa o kojima se brine povećao, a s njima su joj u život ušli i njihovi vlasnici. Naravno, izdvaja se jedan vraški zgodan....

26. travanj 2024 04:55