Svijet
StoryEditor

Cijena zlata na najvišoj razini u posljednjih sedam godina, očekuje se veća potražnja za naftom iz Venezuele

21. Veljača 2020.
zlato nafta rast

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar i dalje snažno raste prema euru, te prema jenu i franku obzirom da su trgovci procijenili unatoč napetosti kako će Iran i SAD nastojati izbjeći rat nakon što su Amerikanci ubili iranskog generala Kasema Sulejmanija. Nakon što je SAD ubio iranskog generala napetost je eskalirala u regiji te su zbog straha od američko-iranskog rata ulagači odlučili kupiti druge valute sa nižim prinosima kako bi zaštitili svoju imovinu u kriznim vremenima.

Istovremeno tečaj eura nije reagirao na procjenu europskog statističkog ureda o inflaciji u eurozoni koja je krajem prošle godine bila na najvišoj razini u zadnjih šest mjeseci. 

Cijena zlata je na najvišoj razini u posljednjih sedam godina, trenutno ponajviše zbog korona virusa, iako je Kina poduzela monetarne mjere s ciljem ublažavanja učinaka epidemije korona virusa na kinesko gospodarstvo. Zbog konflikata u Libiji i američkih sankcija na podružnicu ruskog Rosnefta za očekivati je veću potražnju za naftom iz Venezuele. Nakon prošlotjedne inventure od strane američkog naftnog instituta brojke pokazuju 14 milijuna barela što je mnogo više od očekivanih 2,5 milijuna barela. Zanimljivo će biti pratiti cijene nafte u narednom periodu.

Na svjetskom tržištu žitarica CME-u protekli je vikend bio dugi vikend jer je u ponedjeljak bio Dan veterana. Cijene najtraženijih žitarica kao što su kukuruz, pšenica  i sojinog zrna u silaznoj su putanji, tj. stalno u crvenom. Amerikanci su zabrinuti zbog prisutnosti argentinskog i brazilskog kukuruza na tržištu što će utjecati na smanjenje izvoza američkog kukuruza.

U Južnoj Americi, točnije u Peruu je završeno IMPARE istraživanje koje nije imalo nikakav utjecaj na cijene peruanskog ribljeg brašna koje se kreće oko 1700 usd/T. Peruanci su također zabrinuti zbog korona virusa i epidemija koja bi se mogla odraziti na potražnju za ribljim brašnom ukoliko se virus nastavi širiti.

13. travanj 2024 18:57