Svijet
StoryEditor

Cijene nafte prošloga tjedna pale nakon dva tjedna rasta

18. Siječanj 2021.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer se trgovci plaše da se zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu potražnja za naftom neće oporaviti toliko brzo koliko su se nadali.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna pala 1,6 posto, na 55,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 52,36 dolara.

Početkom prošloga tjedna cijene su nafte dosegnule nove najviše razine u gotovo godinu dana jer su se ulagači nadali jačanju potražnje, dok je, s druge strane, Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u veljači i ožujku za dodatnih milijun barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

- Dodatnim dobrovoljnim rezovima proizvodnje Saudijska Arabija pobrinula se da se na tržištu smanji ponuda - kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Saudijski rezovi sastavni su dio dogovora vodećih proizvođača nafte u svijetu, Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojem bi većina njih u veljači trebala održati proizvodnju na dosadašnjim razinama.

Podršku cijenama pružila je i najava novih poticaja američkom gospodarstvu.

Izabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. siječnja, predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih fiskalnih mjera.

Vrijednost paketa iznosi oko 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

No, u drugom dijelu tjedna cijene su nafte pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

U Kini je, pak, u 'lockdownu' više od 28 milijuna ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih 10 mjeseci.

Stoga se trgovci plaše sporog oporavka potražnje za gorivima.

- Širenje pandemije covida-19 ponovno je u središtu pozornosti, a trgovce sve više brinu dugotrajno zaključavanje u Europi i nova ograničenja u Kini - kazao je Bjornar Tonnage iz Rystad Energyja.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

21. travanj 2024 23:34