Svijet
StoryEditor

Snažan pad globalne trgovine uslugama u drugom kvartalu

17. Rujan 2020.
globalna trgovina usluga

Globalna trgovina uslugama oštro je pala u drugom tromjesečju pod utjecajem pandemije koronavirusa, ali su se pojavile i naznake stabilizacije u sektorima zračnog i kontejnerskog prijevoza, izvijestila je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija  (WTO). WTO-ov barometar trgovine uslugama pao je s 96,8 bodova na kraju ožujka na 95,6 bodova.

Nova je vrijednost najniža otkada je WTO počeo objavljivati indeks ali njegove su sastavnice u cjelini bolje u odnosu na dosadašnje trendovima u stvarnoj trgovini uslugama, konstatiraju u WTO-u. Ta je razlika do sada bila vjesnik pozitivne promjene u trendu trgovine, objašnjavaju.

Tako je sektor zračnog prijevoza najteže pogođen pandemijom i njegov je indeks zabilježio najveći pad otkada je WTO počeo objavljivati izvješća, s obzirom na ograničenja putovanja uvedena kako bi se zaustavilo širenje virusa. Iako je njegov pad utjecao i na vrijednost ukupnog barometra trgovine uslugama, čini se da je dotaknuo dno i da se može očekivati njegov oporavak.

Naznake oporavka naziru se i u građevinskom i sektoru kontejnerskog prijevoza a porastao je i indeks menadžera nabave u uslužnom sektoru. Indeks financijskih usluga jedini signalizira trgovinu u skladu s dugoročnim trendovima dok je indeks usluga u sektoru informatičke tehnologije pao unatoč snažnoj potražnji u vrijeme pandemije.

WTO također navodi da je obujam trgovine uslugama pao u prvom ovogodišnjem tromjesečju 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, blaže nego u vrijeme financijske krize 2009. godine. 

26. travanj 2024 05:32