Tehnopolis
StoryEditor

Roboti će zamijeniti zaposlenike u Amazonovim skladištima

03. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Iako su prošli dani popusta kao što je Crni petak ili Cyber ponedjeljak, za Amazon blagdanska šoping groznica tek počinje.

Ljudi sve više kupuju online, tako da će Amazonova skladišta ubrzo postati prava košnica. Međutim, kompanija je pronašla način kako da sve skupa automatizira.

Većinu poslova u skladištima obavljat će roboti, uglavnom oni koje je kreirao Kiva, proizvođač kojeg je Amazon kupio 2012. godine. Kiva roboti ne izgledaju kao C-3PO, više kao neka vrsta otomana na kotačićima. Oni će se kretati po skladištima, podizati, donositi i odnositi proizvode koje su kupci naručili. Donosit će ih zaposlenicima koji će ih onda pakirati i postavljati na traku koja će proizvode dovesti do kamiona za dostavu.

Kiva roboti su se u obavljanju navedenih zadataka pokazali uspješnijima od ljudi. U klasičnim skladištima zaposlenici moraju dnevno prijeći i po nekoliko kilometara da bi donijeli ili odnijeli pojedine proizvode. U Amazonovim će skladištima roboti obavljati poslove koji iziskuju ‘prešetavanje‘, a zaposlenici će biti stacionirani i obavljati zadatke poput pakiranja. Roboti će se voditi oznakama na podu i skenirati pojedine police da bi bili ‘sigurni‘ da obavljaju ispravan zadatak.

Zasad su zaposlenici efikasniji u obavljanju određenih poslova pa će i dalje biti u skladištima, ali pretpostavlja se da će u budućnosti roboti moći obavljati i takve zadatke, što će umanjiti potrebu za pravim zaposlenicima.

27. travanj 2024 23:15