Tehnopolis
StoryEditor

Yahoo tuži Facebook zbog krađe 10 patenata

13. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Internetski pretraživač Yahoo odlučio je podići tužbu protiv društvene mreže Facebook zbog krađe više od deset patenata među kojima je i sustav za oglašavanje na internetu, piše Reuters.

Time je počela prva velika bitka između tehnoloških divova u društvenim mrežama. Tužba je podignuta u ponedjeljak, a Reuters napominje kako je uslijedila malo nakon što je Faceboook krenuo u spektakularno pripremanje za IPO. 

- Yahooovi patenti odnose se na najnovije inovacije na području internetskih proizvoda, uključujući sustave kreiranja poruka i ažuriranja sadržaja, komentare na mreži, prikazivanje oglasa, sprečavanje krivotvorenja podataka o posjećenosti oglasa i kontrolu privatnosti - stoji u tužbi koju je pred okružnim sudom sa sjedištem u San Joseu podnijela poznata tražilica.Glasnogovornik Facebooka izjavio je kako su za tužbu doznali iz medija.

– Vrlo smo razočarani što se naš dugogodišnji partner koji je iz dogovora s Facebookom izvukao značajnu korist odlučio za parnicu – izjavio je glasnogovornik najveće društvene mreže Jonathan Thaw.

Yahoo, kao jedan od pionira Weba već godinama gleda kako mu se smanjuje dobit, dok konkurenti poput Googlea i Facebooka sve više rastu. Kao jedan od zadnjih poteza koje su poduzeli ne bi li se takav trend promijenio je postavljanje bivšeg predsjednika PayPala Scott Thompsona za prvog čovjeka Yahoo-a.

Yahoo ima prijavljeno više od 3,300 patenata, no ovo je prvi put da se odlučio za tužbu protiv ovako velikog konkurenta zbog krađe ideje.

27. travanj 2024 18:46