Tehnopolis
StoryEditor

Zašto se zaljubiti u 3D ili čak 4D

10. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Da je počela opća seoba u virtualne svjetove postalo je posve jasno nakon što je moćni Facebook kupio tvrtku Oculus Rift, posvećenu razvoju ‘oruđa’ za učinkovit život u umjetnoj stvarnosti. Odgovor Sonyja, Microsofta, Googlea i mnogih drugih tehnoloških početnika i moćnika bio je očekivan.

Novi broj Tehnopolisa, Liderova izdanja za inovacije, tehnologiju i znanost uranja zato u tu unosnu virtualnu zbilju.

Za potpuni doživljaj u paralelnim svjetovima ipak se treba opremiti. Primjerice, dobrodošle su inovativne slušalice koje korisnicima nude 3D zvuk ili aplikacije koje omogućuju da sami napravite kartonske 3D-naočale. O printanju 3D proizvoda već se, ustalom, priča i po tržnicama i dućanima dok se kupuje hrana, a Tehnopolis zato predstavlja korak dalje – 4D ispise.

Nakon što su svladane tri dimenzije u ispisu predmeta na red je došla i ona četvrta – vrijeme. U proizvodnju budućnosti uključena je tako ‘programirana promjenjivost’. Drugim riječima, isprintani predmeti postaju - ‘transformeri’. Na prvi pogled, teško se u sve te novotarije ne zaljubiti. 

Kako je mitski 3D ispis samo jedna od 60-ak tehnologija stvaranja nove tvorevine nanošenjem, dodavanjem materijala sloj po sloj u novom broju Tehnopolisa objašnjava dr. sc. Mladen Šercer, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, voditelj katedre za polimere i Centra za aditivne tehnologije CATeh.

A biste li radije kupili nešto na internetu od tvrtke koja je registrirana u Americi ili one iz Hondurasa? U odgovoru većine krije se i motiv za pokretanje startupa u Silicijskoj dolini. Pokazuje to i primjer Rank-Stara, startupa Čakovčanina Matije Špesa u koji su uložili, primjerice, i neki od najboljih hrvatskih rukometaša – Mirko Alilović, Ivano Balić i Zlatko Horvat.  

Hoće li svemir spasiti Hrvatsku? Istraživanje i komercijaliziranje svemira nova je igračka bogatih država pa se Tehnopolis raspisao i o izvanzemaljskim prilikama. 

Vaši vrijedni poslovni partneri mogli bi postati i dronovi. U vojnim su se operacijama te bespilotne letjelice dokazale, a vjerojatno i u obavještajnim aferama. Danas dostavljaju pizze, uskoro će knjige i gadgete. A koliko god godina imali i koliko god kilometara u životu prošli, poželjno je neprestano učiti i postajati pametniji. Pravilo je to koje vrijedi i za vozila pa Tehnopolis nudi ideje kako ‘opametiti’ svoju staru ‘kantu’. 

Novi broj Tehnopolisa koji je uz Lider na tržištu od 11. srpnja (10. srpnja u Zagrebu) pažnju je pružio i mobilnim tajnicama za ovo ljeto (20 poželjnih aplikacija), energetskoj obnovi zgrada (natječajima na kojima se može prikupiti i bespovratni novac), a i nastavku gradnje termoelektrane Plomin na ugljen (investitorima i aktivistima koji stoje nasuprot šutljivoj većini). Progovara i o dugom jeziku životinja. Baš ako i niste potpuno sigurni da ste shvatili što vam psi, mačke ili, recimo, golubovi poručuju, možda vas nadahne primjer Nikole Tesle, izumitelja čiji se 158. rođendan ovih dana naveliko slavi.

30. travanj 2024 16:55