Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Akvizicija tvrtke heloo posredno je i prva investicija američkog fonda Blackstone u Hrvatskoj

22. Travanj 2022.
Investicijski fond Blackstone

Globalni financijski gigant i najveći svjetski private equity fond, američki Blackstone, većinski je vlasnik globalnog tržišnog lidera u outsourcingu TaskUs koji je nedavno preuzeo hrvatsku kompaniju heloo. Time je ova akvizicija posredno i prva Blackstoneova investicija u Hrvatskoj.

Blackstone, čije je sjedište u New Yorku, lani je pod upravljanjem imao imovinu vrijednu oko 880 milijardi dolara. Osnovali su ga Stephen Schwarzman, koji je i danas na čelu fonda, i Peter Peterson. Bave se private equity ulaganjima, ulaganjima u nekretnine, hedge fondovima itd. Kada je riječ o private equity ulaganjima, uložili su 125 milijardi dolara, a portfelju imaju 106 kompanija. Poznavatelji tržišta kažu da je Blackstone poznat po aktivnom angažmanu u kompanijama u koje uloži.

U TaskUs je 2018. Blackstone uložio 275 milijuna dolara za većinski udio u vlasništvu. Lani je napravio djelomični exit putem IPO-a TaskUsa, no unatoč smanjenju udjela i dalje je većinski vlasnik. Izlaskom TaskUsa na Nasdaq burzu Blackstone je ostvario povrat na investiciju od pet puta. TaskUs je u IPO-u prikupio 300 milijuna dolara, a valuacija kompanije je bila oko 2,5 milijarde dolara. Prije Blackstoneovog ulaganja vrijednost TaskUsa se procjenjivala na oko 500 milijuna dolara.

Startup TaskUs su 2008. osnovali Bryce Maddock i Jaspar Weir i ubrzo ga doveli do jedne od najbržerastućih kompanija u svojoj industriji globalno. Danas je TaskUs vodeći pružatelj specijaliziranih outsourcing usluga, a u preuzimanje hrvatske tvrtke heloo je prva akvizicija u povijesti ove američke tvrtke. TaskUs brzorastućim tehnološkim tvrtkama pruža usluge outsourcinga digitalnih usluga i korisničke podrške nove generacije. TaskUs se oslanja na cloud based infrastrukturu i pruža usluge klijentima u najbrže rastućim sektorima poput društvenih mreža, e-trgovine, gaminga, streaming medija, dostave hrane i dijeljenja prijevoza, kao i u sektorima visokih, financijskih i zdravstvenih tehnologija. Na kraju 2021. TaskUs je imao 40.100 zaposlenika na 23 lokacije u deset različitih zemalja, uključujući SAD, Filipine i Indiju.

Domaću tvrtku heloo osnovali su Domagoj Makar i Tomislav Pleša 2017. godine u Zagrebu, a pruža usluge outsourcinga korisničke podrške. Na njezinom su popisu klijenata brojne europske tehnološke tvrtke s visokom stopom rasta i snažnom prisutnošću u sektorima e-trgovine i gaminga. Zaposlenici tvrtke heloo usluge pružaju na 20 različitih jezika u ukupno osam zemalja u regiji. Zahvaljujući svom omnichannel modelu u pristupu korisnicima i ponudi usluga na daljinu, heloo redovito bilježi dvoznamenkasti rast prihoda.

Osim toga, Blackstone je s Hrvatskom povezan posredno i kao manjinski vlasnik rumunjske kladioničarske kompanije Superbet koja je preuzela hrvatske kompanije Axilis Brune Kovačevića i Score Alarm Ivana Klarića, a u Hrvatskoj ima i inovacijski razvojni centar. Superbet je 2019., između ostalog zahvaljujući i Score Alarmovoj tehnologiji, osigurao 175 milijuna eura investicije od Blackstonea. Score Alarm, nakon rebrandinga 2021. godine, posluje pod nazivom Superology.

Inače, Blackstone se u Hrvatskoj najviše spominjao prije desetak godina kao jedan od financijera propalog Agrokora. Zajedno s tadašnjom hrvatskom kompanijom u vlasništvu Ivice Todorića je 2008. dao i ponudu za preuzimanje turskog trgovačkog lanca Migros, no u tome nisu uspjeli.

27. travanj 2024 07:18